latinica  ћирилица
02/08/2021 |  15:16 ⇒ 15:18 | Autor: SRNA

Marinković: Srbija nikada više neće dozvoliti "Oluju" protiv Srba

Nikada više neće biti "Oluja" protiv srpskog naroda, jer Srbija to neće dozvoliti, poručila je danas konzul žeran Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci Vesna Marinković.
Vesna Marinković - Foto: RTRS
Vesna MarinkovićFoto: RTRS

- Srbija se ne hvali svojom snagom, ali je dovoljno jaka da nikada više ne dozvoli pogrom nad svojim narodom - istakla je Marinkovićeva povodom predstojećeg obilježavanja 26 godina od stradanja Srba u operaciji hrvatske vojske i policije "Oluja" u Krajini.

Prema njenim riječima, postavlja se pitanje zašto ovako veliko stradanje jednog pravoslavnog naroda ostaje nijemo pred svjedocima istorije, navodi se u saopštenju Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci.

- Zašto danas poslije masovnog egzodusa srpskog naroda u Hrvatskoj, Srbi u malom broju žive uglavnom na područjima koja nisu bila zahvaćena operacijom "Oluja" - pita Marinkovićeva.

Prema Srbima koji su preostali u Hrvatskoj, ukazuje ona, i danas se često postupa kao prema bićima nižeg reda, uskraćuju im se prava na jezikm kulturu, ekonomski napredak i dostojanstven život.

- Naš zadatak je da to nikada ne zaboravimo i da na dostojanstven način obilježavamo. Naš zadatak je da naši potomci znaju ko su i odakle su, da naše žrtve ne smanjujemo već da o njima sa pijetetom govorimo - ističe Marinkovićeva.

Ona ističe da danas gotovo da niko u Evropi ne govori o genocidu nad srpskim narodom na tlu nacističke tvorevine NDH u Drugom svjetskom ratu, a stravična priča o koncentracionom logoru Јasenovac obavijena je velom ćutanja.

Područje koje je bilo zahvaćeno ofanzivom Hrvatske vojske 1995. godine gotovo je napustilo cijelokupno srpsko stanovništvo, podsjeća se u saopštenju.

Srpski narod zapadne Krajine, njih više od 220.000, u kolonama na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima izložen čestim napadima hrvatskih snaga krenuo je u povlačenje na istok u pravcu Republike Srpske i Srbije.

Na pravoslavni praznik Blage Marije, 4. avgusta 1995.godine, otpočelo je najveće etničko čišćenje poslije Drugog svjetskog rata koje su sprovele oružane snage Hrvatske uz odobrenje i podršku NATO-a, u sadejstvu sa snagama HVO-a i takozvane Armije BiH, izvršivši agresiju na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu, dodaje se u saopštenju.