latinica  ћирилица
02/08/2021 |  15:26 ⇒ 20:41 | Autor: RTRS

Za pola mjeseca prvu ili drugu dozu vakcine primilo 64.250 građana

U Republici Srpskoj je od 15. jula do danas u danima u kojima se obavljala vakcinacija prvu ili drugu dozu vakcine protiv kovida 19 primilo oko 64.250 građana, što u prosjeku čini nešto više od 4.280 građana dnevno, saopšteno je iz resornog ministarstva prema do sada dostavljenim podacima zdravstvenih ustanova Institutu za javno zdravstvo Srpske.

U ovom periodu ubrzane vakcinacije u Republici Srpskoj, prvom ili drugom dozom, najviše građana vakcinisano je u Domu zdravlja Banjaluka - oko 11.850, zatim u Domu zdravlja Bijeljina, gdje je vakcinu primilo oko 5.970 građana, te u Domu zdravlja Prijedor, gdje se vakcinisalo oko 5.350 ljudi.

U Domu zdravlja Gradiška vakcinisano je oko 4.440 građana, u Domu zdravlja Doboj vakcinu je primilo oko 3.410 građana, u Domu zdravlja u Laktašima vakcinisano je oko 3.010 građana, dok je u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske vakcinu primilo oko 2.980 građana.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić zadovoljan je dosadašnjim odzivom građana na masovnu vakcinaciju, ali podsjeća da je za borbu protiv virusa korona upravo u ovo vrijeme ključno da se postigne što veći obuhvat imunizacije, posebno kada dolaze novi sojevi virusa koji se mnogo brže šire od prethodnih.

- Imamo podatke da i u pojedinim zemljama okruženja i u Evropi dolazi do pogoršanja epidemiološke situacije izazvano delta sojem virusa, a među zaraženima su više mlađe osobe, koje uglavnom nisu ni vakcinisane - rekao je Šeranić.

On je naveo da podaci iz istraživanja, kao i podaci iz zemalja koje imaju visok obuhvat vakcinacijom, govore da vakcinacija sa dvije doze značajno štiti da se osoba ne zarazi virusom korona.

- U manjem procentu se može desiti da se vakcinisana osoba zarazi, ali je efikasnost vakcina u sprečavanju težih oblika kovida 19 izuzetno visoka - rekao je Šeranić.

On je podsjetio da Republika Srpska trenutno na raspolaganju ima dovoljno vakcina više proizvođača, da se ulažu svi kapaciteti u masovnu vakcinaciju, da su domovi zdravlja, u skladu sa planovima i rasporedima, organizovali vakcinaciju bez zakazivanja i pozivanja, te apeluje da građani ne oklijevaju sa vakcinacijom.

U saopštenju se navodi da je do sada u Republiku Srpsku ukupno isporučeno više od 965.000 doza vakcina, od čega je većina nabavljena sredstvima Republike Srpske.

Iz Ministartsva zdravlja i socijalne zaštite podsjećaju da domovi zdravlja širom Republike Srpske obavještavaju stanovništvo o rasporedima masovne vakcinacije protiv kovida 19 bez prethodnog zakazivanja, kao i o rasporedu revakcinacije za one koji su već primili prvu dozu neke od pet dostupnih vakcina protiv virusa korona.

U saopštenju se navodi da se stanovnici o mogućnostima za vakcinaciju mogu informisati i u zdravstvenim ustanovama koje sprovode proces imunizacije protiv virusa korona.

- Važno je i da zdravstvene ustanove i dalje imaju svakodnevnu proaktivnu ulogu u organizovanju vakcinacije i informisanju građana o procesu imunizacije - naveli su iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Iz Ministarstva su istakli da se istovremeno odvija i vakcinacija prioritetnih grupa građana po prijavama u domovima zdravlja i Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

U saopštenju se dodaje da je organizovana i vakcinacija u privrednim subjektima koju sprovode timovi Zavoda za medicinu rada i sporta Republike Srpske i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u saradnji sa Unijom udruženja poslodavaca Republike Srpske i Privrednom komorom Republike Srpske.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske još jednom pozivaju građane da nastave sa dobrim odazivom na vakcinaciju protiv virusa korona i na taj način zaštite svoje zdravlje i doprinesu što sveobuhvatnijoj imunizaciji stanovništva.