latinica  ћирилица
02/08/2021 |  17:01 ⇒ 18:49 | Autor: RTRS

Obilježavanje 80 godina od stradanja Prebilovačkih mučenika počinje u srijedu (VIDEO)

Prebilovci i Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska ove godine obilježavaju 80 godina od stradanja Prebilovačkih i donjohercegovačkih mučenika.
Prebilovci - Foto: RTRS
PrebilovciFoto: RTRS

Obilježavanje ovog praznika počinje u srijedu, a završava se u petak 6. avgusta, kada će biti služna Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima.

Obilježavanje praznika Prebilovačkih mučenika počinje predavanjem rektora Cetinjske bogoslovije Gojka Perovića u amfiteatru Hrama Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima kod Čapljine.

- Dan nakon toga imamo promociju knjige o stradanju Srba čapljinskog kraja u Prvom svjetskom ratu, a nakon toga gostovanje trojice istoričara - naveo je Marko Gojačić, paroh čapljinski.

Centralna proslava praznika Prebilovačkih mučenika je u petak, kada će Svetu arhijerejsku liturgiju i pomen za oko 4.000 postradalih Srba iz Prebilovaca i donje Hercegovine, služiti episkop zahumsko-hercegovački i primorske Dimitrije.

Prebilovci kod Čapljine simbol su stradanja srpskog naroda na ovim prostorima. U ovom selu su 1941. godina stradale čitave porodice. Ustaše su ubile i bacile u jamu u Šurmancima, više od 850 Prebilovčana, najviše žena i djece. Ovaj zločin je u bivšoj Јugoslaviji prikrivan, a 1961. godine jame u koje su bacani Srbi su zabetonirane.

Otkopavanje 13 jama počelo je 1990. godine, a kosti više od 4000 Srba 4. avgusta 1991. godine su sahranjene pored hrama u Prebilovcima. Pripadnici hrvatskih paravojnih formacija kriptu sa kostima ubijenih Srba minirali su u junu 1992. godine.

Po povratku Srba u Prebilovce nakon 2000. godine, ostaci kostiju Prebilovačkih novomučenika su sakupljeni i sahranjeni u obnovljenoj kripti Hrama Vaskrsenja Hristovog.