latinica  ћирилица
02/08/2021 |  19:28 ⇒ 21:44 | Autor: Agencije

Njemačka pooštrila mjere za ulazak u državu

Ministarstvo zdravstva Njemačke propisalo je nove mjere koje građani moraju ispunjavati od 1. avgusta prilikom ulaska u ovu državu, a odnose se na testiranje kao i sertifikate kojima će građani moći dokazati da su vakcinisani ili se oporavili od korona virusa.
Berlin, Njemačka - Foto: RTRS
Berlin, NjemačkaFoto: RTRS

Prema novim mjerama, od 1. avgusta 2021. godine sve osobe starije od 12 godina moraće prikazati potvrdu o tome da li su negativni na virus korona, da li su prebolovali ili su vakcinisani protiv ovog virusa.

Iako su se ovi sertifikati do sada odnosili samo na građane koji u Njemačku dolaze avionom, od 1. avgusta ove mjere važe i za putni, željeznički i drugi saobraćaj. Dakle, od sada će se ovo pravilo primjenjivati na sve vrste ulaska u Njemačku.

Zašto se ponovo mijenja propis o ulasku?

Kako se navodi na stranici Ministarstva zdravlja Njemačke, Savezna vlada se odlučila na uvođenje dodatnih mjera prilikom ulaska u zemlju kako bi se smanjio rizik od zaraze.

- Uz vakcine je lakše putovati. Svi koji ulaze u zemlju a imaju više od 12 godina moraju biti u mogućnosti dostaviti jednu od potvrda koje će se od sada tražiti na granicama - saopštili su iz Ministarstva.

Јe li brzi test dovoljan za obavezno testiranje pri ulasku?

Ministarstvo zdravlja Njemačke naglasilo je na zvaničnoj stranici da je brzi antigenski test dovoljan i prema novim pravilima za ulazak u ovu zemlju.

Građani u Njemačku mogu ući s negativnim rezultatom pi-si-ar ili brzog antigenskog testa. U slučaju antigenskih testova, on može biti star najviše 48 sati, a PCR testovi 72 sata.

Kada je riječ o djeci mlađoj od 12 godina, prema novim mjerama, nije potreban nikakav ranije navedeni sertifikat za ulazak u Njemačku.