latinica  ћирилица
02/08/2021 |  21:44 | Autor: sputniknews.com

Njemačka: Prazne police u Lidlu, DM-u, Rosmanu...

Prazne police u Lidlu, DM-u, Rosmanu i drugim trgovinama u Njemačkoj podsjećaju na vrijeme kad su trgovine imale problema s nabavkom artikala zbog lokdauna.

Kupci se pitaju što se događa, a trgovci poručuju kako imaju problema s isporukom robe.

Nekoliko je uzročnika koji otežavaju isporuku. Prije svega, pandemija korone.

Zbog higijenskih mjera koje se moraju poštovati ​​kako ne bi došlo do izbijanja virusa, proizvodnja u Kini je usporena, javlja njemački RTL.

Na prazne police u nekim trgovinama uticala je i poplava u Njemačkoj. Na području Rajn-Majn okruga u nekim poslovnicama Rosmana, Lidla i DM-a nedostaju artikli, a trgovci od kupaca traže strpljenje.

Prema pisanju medija, u trgovini Kaufland, mnogi proizvodi trenutno nisu dostupni iz "tehničkih razloga". Posebno nedostaju proizvodi poput šampona, toaletnog papira, paste za zube, uglavnom artikli koje ljudi svakodnevno koriste.

Mnoga skladišta trgovina u poplavama pogođenim regijama su poplavljene, zbog čega je logistika stala. To utiče na kompletan lanac snabdijevanja. Međutim, haos ne uzrokuju samo ekstremne poslljedice oluje, već i globalna kontejnerska kriza.

Šefovi u Kiku i Rosmanu već su upozorili da će kupci morati da se pripreme za prazne police, a uskoro i za rast cijena.

Razlog je taj što se roba skladišti u lukama u Aziji, u nekim slučajevima nedostaju važni transportni kontejneri, a njemački trgovci sada kupuju mnoge proizvode iz Azije. Veliki kontejnerski brodovi obično prevoze robu preko okeana u Njemačku.

Drugi problem je taj što su mjesta za dostavu potpuno popunjena, kao i kontejneri. Roba je ostavljena proizvođačima i ne može da se preuzme. Budući da potražnja stalno raste, a ponuda se smanjuje, povećavaju se i troškovi prevoza.

- Nedostatak teretnih kapaciteta i kontejnera ima značajan uticaj na njemačku trgovinu - objašnjava Raul Rosman, predstavnik lanca drogerija Rosman.

Folker Trajer, šef trgovačko-industrijske komore Njemačke, upozorava da će se država suočiti sa značajnim problemima.