latinica  ћирилица
02/08/2021 |  23:01 | Autor: SRNA

Linta: Zapadni centri moći odgovorni za krizu u BiH

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenjuje da pojedini zapadni centri moći nose glavnu odgovornost za jednu od najvećih političkih kriza u BiH od završetka rata, jer su podržali nedemokratsku i anticivlizacijsku odluku Valentina Incka da nametne dopune Krivičnog zakona BiH i nelegalan izbor Kristijana Šmita za visokog predstavnika.
Miodrag Linta - Foto: SRNA
Miodrag LintaFoto: SRNA

Linta ističe da određeni zapadni centri moći uporno pokušavaju da Srbima nametnu epitet genocidnog naroda, a istorijske činjenice nedvosmisleno ukazuju da su Srbi jedini narod nad kojim je u 20. vijeku zaista izvršen genocid i to na području nekadašnje zloglasne Nezavisne države Hrvatske.

On navodi da brojni podaci pokazuju da Srbi ne samo da nisu počinili genocid nad muslimanima već su imali velike žrtve širom BiH tokom građanskog rata, a to je potvrdio, između ostalih, i izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za stradanje naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine.

- Јasno je da je krajnji cilj ukidanje Republike Srpske kao navodne genocidne tvorevine i stvaranje unitarne BiH pod dominacijom Bošnjaka. U toj funkciji je bio i Valentin Incko koji je 12 godina, kao visoki predstavnik, promovisao bošnjačke interese i često satanizovao srpski narod - naveo je Linta.

On dodaje da je Incko besramno, između ostalog, Dan Republike Srpske 9. januar upoređivao sa danom nastanka NDH, srpske zvaničnike sa nacistima i samo je Srbe okrivljivao za ratne strahote.