latinica  ћирилица
03/08/2021 |  07:51 ⇒ 18:52 | Autor: SRNA

Trebinje: Deveti Festival mediteranskog i evropskog filma (VIDEO)

U Trebinju danas počinje Deveti Festival mediteranskog i evropskog filma na kojem će biti prikazano 26 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova iz desetak zemalja Evrope i Mediterana.
Trebinje film festival (foto: facebook.com / TrebinjeFilmFestival) -
Trebinje film festival (foto: facebook.com / TrebinjeFilmFestival)

 Slogan ovogodišnjeg festivala je Pod svjetlom mjesečeve rijeke, a svečanost otvaranja biće održana na Trebišnjici.

Festilske nagrade - Zlatni platani, priznanja za poseban doprinos evromediteranskoj kinematografiji ove godine biće dodijeljeni domaćim glumačkim velikanima Nataši Ninković i Svetozaru Cvetkoviću.

Nagrada će Nikovićevoj biti uručena večeras na otvaranju festivala, a Cvetkoviću u subotu, 7. avgusta.

Ovogodišnja novina je program dječijeg filma, a posjetioci festivala uživaće i u muzičkim koncertima, druženju sa gostima festivala na tradicionalnoj kafi pod platanima, dok su planirane i dvije promocije knjiga - Ane Atanasković i Gorana Gocića, te izložba slika Bojana Stojanovića.

Umjetnički direktor festivala Peđa Milojević najavio je i ove godine dolazak brojnih gostiju iz svijeta filma - glumaca, reditelja, članova filmskih ekipa ostvarenja koja su na festivalskom programu.

Festivalska događanja planirana su na ljetnoj sceni Doma mladih, u Kulturnom centru, dvorištu Muzeja Hercegovine, bašti hotela Leotar i terasi pivnice Humsko.

Festival će trajati do 8. avgusta, a ulaz za sve filmske projekcije je besplatan - uz rezervaciju karata na mejl trebinjefilmfestival@gmail.com.