latinica  ћирилица
03/08/2021 |  09:22 ⇒ 10:22 | Autor: SRNA

Slučaj Cimanovske potresao OI u Tokiju

Međunarodni olimijski komitet saopštio je danas da čeka izvještaj Bjelorusko nacionalnog olimpijskog komiteta u vezi sa slučajem sprinterke Kristine Cimanovske, nakon što je pokrenuta istraga ovog slučaja koji je potresao Olimpijske igre u Tokiju.

Cimanovska se sklonila u Ambasadu Poljske u Tokiju, dan nakon što je odbila da se ukrca u avion po naredbi svog tima na let za Minsk. Varšava joj je ponudila humanitarnu vizu.

Portparol MOK-a Mark Adams rekao je novinarima da su predstavnici Komiteta juče dva puta razgovarali sa Cumanuskom, da je ona na bezbjednom mjestu i da ovo tijelo mora da zna sve činjenice prije nego što preduzme druge radnje.

- Očekujemo i tražili smo izvještaj Nacionalog olimpijskog tima Bjelorusije. Želimo danas taj izvještaj, odlučili smo da pokrenemo formalnu istragu. Potrebno je da utvrdimo sve činjenice i da saslušamo sve aktere - rekao je on, dodajući da MOK i dalje prikuplja činjenice i informacije.

Na pitanje da li će odluka MOK-a o tom pitanju biti donijeta tokom Igara Adams je rekao da nije moguće procijeniti koliko dugo će istraga trajati.

- Očigledno je potrebno vrijeme, moramo ući u suštinu stvari, ne znam koliko će to trajati - rekao je on.

Cimanovska, koja je trebalo da se takmiči u trci na 200 metara, rekla je da je u nedjelju izvedena iz svoje sobe u olimpijsom selu i prebačena na aerodrom da se ukrca u avion za Minsk nakon što je kritikovala svoje trenere.

- Mi smo, takođe, kontaktirali Olimpijski komitet Poljske. Razgovarali smo o tome šta MOK može da uradi za njenu budućnost, što se tiče sporta i o njenom dolasku u Varšavu, ako ona zaista odabere Poljsku kao konačnu destinaciju - rekao je Adams.