latinica  ћирилица
03/08/2021 |  10:45 ⇒ 10:52 | Autor: TANЈUG

Sjeverna Koreja ratnim rezervama rješava nestašicu hrane

Sjeverna Koreja oslobađa hitne vojne rezerve riže, jer se nestašica hrane pogoršava pošto toplotni talas i suša dodatno otežavaju snabdijevanje u zemlji.
Polje riže u Sjevernoj Koreji (foto: Jon Chol Jin / AP) -
Polje riže u Sjevernoj Koreji (foto: Jon Chol Jin / AP)

Ekonomija zemlje već duže vrijeme je ugrožena zbog pandemije kovid-19, a iako nisu prijavljeni epidemija gladi i društveni neredi, analitičari očekuju dalje pogoršanje stanja sa hranom u Sjevernoj Koreji do jesenje žetve, prenosi AP.

Nacionalna obavještajna agencija Јužne Koreje (NIS) saopštila je na sastanku parlamentarnih odbora iza zatvorenih vrata da Pjongjang distribuira rižu rezervisanu za ratnu upotrebu stanovništvu koje je ostalo bez hrane, radnicima i seoskim zajednicama, potvrdili su južnokrejski parlamentarci.

Kako navodi agencija, NIS je, na osnovu izjava pojedinih sjevernokorejskih parlametaraca, objavio da su toplotni talas i suša uništili rižu, kukuruz i druge usjeve i prouzrokovali pomor stoke u Sjevernoj Koreji, a ovoj zemlji je u prosjeku potrebno oko 5,5 miliona tona hrane za potrebe svojih 26 miliona ljudi, ali joj trenutno nedostaje oko milion tona.

Cijena riže, najvažnijeg usjeva u Sjevernoj Koreji, se udvostručila od početka ove godine, a nakon kratke stabilizacije, u julu je došlo do novog rasta, dok vlasti pokušavaju da kontrolišu cijenu žitarica na koje je stanovništvo najosjetljivije.

Sjeverna Koreja je imala slične nestašice hrane proteklih godina prije pandemije, ali su tada njene potrebe zadovoljene švercom riže i drugih žitarica preko propusne granice zemlje s Kinom.

Stalna zatvaranja granica na sjeveru zbog pandemije učinila su u posljednje vrijeme izuzetno teškim takva krijumčarenja što je pogoršalo ovogodišnju nestašicu hrane.

Najnovija procjena južnokorejskih obavještajaca dolazi nakon što je sjevernokorejski lider Kim Džong Un priznao da se njegova zemlja suočava sa "najgorom krizom" zbog pandemije i drugih poteškoća, pa čak i moguće nestašice hrane.