latinica  ћирилица
03/08/2021 |  11:39 ⇒ 11:47 | Autor: SRNA

U Muzeju Semberije izložba "Pruga bez povratka"

Izložba "Pruga bez povratka" biće otvorena u Muzeju Semberije u Bijeljini u četvrtak, 5. avgusta, povodom gradske slave Svetog Pantelejmona.
Pruga bez povratka - Foto: SRNA
Pruga bez povratkaFoto: SRNA

- Sadržaj izložbe čine brojne fotografije, arhivska građa i eksponati iz fundusa Muzeja Semberije, kao i oni koje su nam za ovu priliku ustupili naši sugrađani, nekadašnji službenici željeznice ili njihovi potomci - saopšteno je iz Muzeja.

Autori izložbe su kustosi Muzeja Semberije Tanja Lazić, Snježana Antić i Dejan Ćosić, čija je želja da podsjete javnost na nepun vijek semberske željeznice i značaj koji je u tom periodu imala za ovaj kraj.

Ovim se Muzej pridružuje i obilježavanju Evropske godine željeznice i promociji i unapređenju ovog ekološkog, udobnog i sigurnog načina putovanja.

Prve tračnice u Semberiji položila je Austrougarska 1916. godine od tadašnje Bosanske Rače do Bijeljine, a zatim do Ugljevika, za efikasniji transport "zemaljskih dobara" i mrkog uglja iz ugljevičkog rudnika.

Putnički saobraćaj na istoj dionici uspostavlja se po okončanju Prvog svjetskog rata, a 1950. godine povezuju se jednim neprekinutim kolosijekom gradovi Bijeljina i Šid u Srbiji.

Izgradnjom Termoelektrane "Ugljevik" 1979. godine ukida se pruga Mezgraja-Bijeljina, krak za Ugljevik je prestao sa radom već 1967. godine, dok je dionica Bijeljina-Šid ugašena 2005. godine.

Izgradnjom nove autobuske stanice na nekadašnjem zemljištu željezničke stanice u Bijeljini ove godine uklonjeni su posljednji tragovi željeznice u Semberiji.

Otvaranje izložbe je u 20.00 časova, a postavka će u Muzeju ostati do 5. oktobra.