latinica  ћирилица
03/08/2021 |  11:56 | Autor: SRNA

Podignuta optužnica protiv sudije banjalučkog Osnovnog suda

Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog javnog tužilaštva podiglo je optužnicu protiv sudije banjalučkog Osnovnog suda Nebojše Pejovića i predložilo da mu se zabrani vršenje ovog poziva.
Osnovni sud Banjaluka - Foto: RTRS
Osnovni sud BanjalukaFoto: RTRS

Optužnica tereti Pejovića da je 31. decembra 2019. godine, postupajući kao sudija Osnovnog suda u Banjaluci, na ročištu radi prodaje nekretnina - četiri stana u Banjaluci i jednog poslovng prostora, te vikend kuće sa dvorištem u mjestu Ivanjska, koje su bile predmet izvršenja, u namjeri da ponuđaču, advokatu S.V. pribavi imovinsku korist, spriječio ostala četiri ponuđača da učestvuju u javnom nadmetanju.

Obrazloženje je bilo da oni nisu uplatili obezbjeđenje za sve nekretnine koje se prodaju, iako su uplatili maksimalan iznos obezbjeđenja od 10.000 KM za učešće u javnom nadmetanju, saopšteno je iz Republičkog javnog tužilaštva.

Nakon otvaranja javnog nadmetanja, osumnjičeni je ponudio na prodaju zajedno sve navedene nekretnine za ukupan iznos od 283.400 KM, odnosno za jednu polovinu njihove procijenjene vrijednosti u izvršnom postpku, ne dozovoljavajući tom prilikom pojedinačnu prodaju nekretnina i uključivanje u nadmetanje ostalih ponuđača.

Osumnjičeni je utvrdio da samo ponuđač advokat S.V ispunjava uslove za učešće na nadmetanju i nakon što je prihvatio ponuđeni ukupan iznos za sve nepokretnosti, donio je nezakonitu odluku - zaključak kojim se nekretnine prodaju ponuđaču za iznos od 283.400 KM, odnosno za polovinu njihove procijenjene vrijednosti, utičući svojim postupanjem na umanjenje iznosa.

Optužnica ga tereti i da je od oštećenog, čiji su inicijali S.H, zatražio, a 21. aprila ove godine i primio novčani iznos od 1.000 evra da bi koristeći uticaj sudije garantovao zaštitu i povoljan ishod postupka za privredno društvo u vlasništvu oštećenog u sudskim postupcima, koji mogu proizaći nakon što je Okružni privredni sud u Banjaluci donio zaključak koji ne ide u prilog ovom privrednom društvu, a odnosi se na zahtjev za upis u sudski registar.

Pejoviću je na teret stavljeno krivično djelo povrede zakona od strane sudije ili javnog tužioca i trgovine uticajem, a predloženo je da mu bude izrečena mjera bezbjednosti zabrana vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti.

Optužnica je proslijeđena sudiji za prethodno saslušanje Okružnog suda u Banjaluci.