latinica  ћирилица
03/08/2021 |  13:18 ⇒ 13:19 | Autor: TANЈUG

Veritas: Hrvatska i dalje slavi "Oluju"

Dokumentaciono-informacioni centar Veritas na svojoj evidenciji ima 1.877 imena Srba poginulih i nestalih tokom i nakon hrvatske vojne operacije "Oluja", koja se u Hrvatskoj 4. avgusta slavi kao državni praznik.
Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas" - Foto: RTRS
Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas"Foto: RTRS

Od tog broja je 1.228 (65 odsto) civila, od kojih su oko tri četvrtine bili stariji od 60 godina, ističe se u saopštenju te nevladine organizacije, povodom 26. godišnjice "Oluje".

Među žrtvama se nalazi 553 (29 odsto) žene, od kojih su oko četiri petine bile starije od 60 godina, što predstavlja jedan od "crnih" rekorda građanskog rata 1990-ih godina na prostorima prethodne Јugoslavije, napominje se u saopštenju.

Veritas precizira da je od ukupnog broja žrtava do sada rasvijetljena sudbina 1.185 lica, dok se na evidenciji nestalih vodi još 692 (37 odsto) lica, od čega 526 (78 odsto) civila, među kojima 266 (51 odsto) žena.

Oko 1.500 pripadnika Srpske vojske Krajine preživjelo je zarobljavanje, oko 3.200 starih i nemoćnih, koji nisu htjeli ili nisu mogli napustiti ognjišta, na silu su internirani u logore za civile, navodi se u saopštenju i podsjeća da je Krajina "opustošena, opljačkana, pa porušena i zapaljena", kao i da nisu bili pošteđeni ni crkveni, kulturni, istorijski srpski, kao ni antifašistički spomenici.

- Iako je bilo očigledno da je hrvatska vlast preduzela ovu agresiju zbog optiranja teritorije bez srpske većine koja je na njoj živjela, Savet bezbjednosti UN, osim "snažne osude hrvatske vojne ofanzive velikih razmjera" (R 1009/95), nije donio, ni ovoga puta, bilo kakve kaznene mjere protiv agresora - ukazuje "Veritas" i dodaje:

- Umjesto da Hrvatska poslije pomenutih sudskih postupaka odustane od slavljenja "akcije etničkog čišćenja i masovnih zločina" kao dvostrukog državnog praznika (Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja), slavlje se iz godine u godinu pretvara u veličanje ustaštva i izlive mržnje prema Srbima."

U saopštenju se navodi da su se obećanja o zaštiti manjinskih nacionalnih prava, data prilikom ulaska Hrvatske u Evropsku uniju prije osam godina, pretvorila u svoju suprotnost - srpska zajednica je postala još minornija, obespravljenija i napadanija, dok na sve to međunarodna zajednica, uključujući NATO i EU, čija je Hrvatska u međuvremnu postala članica, ćuti kao što je ćutala i prije 26 godina.