latinica  ћирилица
03/08/2021 |  14:15 | Autor: SRNA

Tegeltija: Srpska nije potpisala kapitulaciju niti prihvatila okupacione vlasti

Republika Srpska nije potpisala bezuslovnu niti bilo kakvu drugu kapitulaciju i prihvatila uspostavljanje okupacionih vlasti, nego mirovni sporazum sa uslovima i garantima, izjavio je Srni savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milan Tegeltija.

Prema njegovim riječima, jedan od zvaničnih garanata mirovnog sporazuma ukazuje da OHR nije imao ovlaštenja za nametanje i da visoki predstavnik Kristijan Šmit nema legitimitet.

On je ukazao da zbog toga izjava Ambasade Rusije u BiH da je Kancelarija visokog predstavnika /OHR/ kočnica razvojnog puta BiH i da insistira na njenom bezuslovnom gašenju - ima posebnu formalno-pravnu težinu.

- Identična stvar bi bila sa SAD ili drugim garantima sporazuma - dodao je Tegeltija.

Tegeltija je rekao da su stavovi garanata sporazuma nešto što obezbjeđuje vjerodostojnost sporazuma, a u skladu sa sporazumom je ono oko čega svi garanti postignu saglasnost.

- Ako OHR ima neograničenu i ničim kontrolisanu moć da donosi zakone, sutra može donijeti zakon kojim ukida policiju Republike Srpske, Ministarstvo finansija Republike Srpske, Vladu Republike Srpske, državljanstvo Republike Srpske... - upozorio je Tegeltija.

On je pojasnio da, ako bi Republika Srpska prihvatila da OHR to može, onda bi između postojanja i nestanka Republike Srpske stajao jedan potpis tog činovnika.

- Zbog toga Republika Srpska ne smije niti može prihvatiti takvo nametanje zakona od OHR-a jer, ukoliko to može, šta bi spriječilo OHR da pod takvim tumačenjem vlastitog mandata nametne bilo koji drugi zakon koji bi potpuno obesmislio i na kraju uništio Republiku Srpsku? - konstatovao je Tegeltija.

Bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca", nakon čega je Narodna skupština Republike Srpske po hitnom postupku usvojila Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske i Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika.