latinica  ћирилица
03/08/2021 |  15:05 ⇒ 20:20 | Autor: SRNA

Prikupljeno za 196,5 miliona KM više javnih prihoda

Poreska uprava Republike Srpske je za proteklih sedam mjeseci na račun javnih prihoda prikupila ukupno 1,592 milijarde KM ili više za 196,5 miliona KM ili 14 odsto nego u istom periodu lani, uz rast naplate u svim segmentima javnih prihoda, izjavio je direktor Uprave Goran Maričić.
Poreska uprava - Foto: RTRS
Poreska upravaFoto: RTRS

- O koliko pozitivnom trendu u naplati javnih prihoda je riječ pokazuje i podatak da je naplata za sedam mjeseci ove godine za čak 129 miliona KM veća nego u istom periodu 2019. godine, koja je bila rekordna u naplati javnih prihoda - istakao je Maričić.

On je podsjetio da ta rekordna 2019. godina naplate prihoda nije bila opterećena krizom izazvanom pandemijom virusa korona i mjerama ograničenja i zabrana rada privrednih subjekata, kao što je bilo prošle godine, što je u jednom periodu 2020. uzrokovalo manju naplatu javnih prihoda, saopšteno je iz Poreske uprave.

Maričić je istakao da je niz faktora uticao na ovako pozitivan trend naplate javnih prihoda, među kojima su mjere Vlade Srpske s ciljem prevazilaženja posljedica pandemije.

- Za stabilnu naplatu treba zahvaliti i odgovornom odnosu većine poreskih obveznika prema poreskim obavezama, te redovnim aktivnostima Poreske uprave na kontroli i naplati javnih prihoda - rekao je Maričić.

On je naglasio da je važan faktor stabilne naplate i konstantno uvođenje novih elektronskih usluga od Poreske uprave Srpske, odnosno automatizacija procesa naplate javnih prihoda, te ohrabrujući oporavak domaće privrede nakon krize izazvane pandemijom virusa korona.

Naplata doprinosa je u proteklih sedam mjeseci već premašila milijardu KM i veća je za 94,7 miliona KM ili 10 odsto nego u istom periodu lani.

Za Fond PIO naplaćeno je 577,7 miliona KM ili 10 odsto više, za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeno je 366,8 miliona KM ili 11 odsto više. Naplata doprinosa za Fond dječije zaštite i za Zavod za zapošljavanje veća je za 11, odnosno 10 procenata.

Kada je riječ o direktnim porezima, naplata je u proteklih sedam mjeseci iznosila 304,5 miliona KM, što je za 42,1 milion KM ili 16 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Najveći rast naplate ostvaren je kod poreza na dobit, koji je naplaćen u iznosu od 154,3 miliona KM, što je za 23,7 miliona KM ili 18 odsto više nego u istom periodu lani.

Znatan rast naplate bilježi se i kod poreza na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 124,1 milion KM - za 12 miliona KM ili 11 procenata više, a veća naplata ostvarena je i kod poreza na nepokretnosti, i to za gotovo šest miliona KM ili 60 odsto više nego za sedam mjeseci prošle godine.

Kod ostalih javnih prihoda naplata je iznosila 272,9 miliona KM - za 59,7 miliona KM ili 28 odsto više.

U tom segmentu javnih prihoda takse i naknade su naplaćene u iznosu od 162,8 miliona KM ili 19 odsto više, dok je po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću naplaćeno ukupno 36,3 miliona KM ili 55 odsto više nego za sedam mjeseci prošle godine.

Povećana je i naplata po osnovu koncesionih naknada i kazni za 64, odnosno 49 odsto, dok je naplata ostalih prihoda povećana za 15 odsto.

U julu ove godine naplaćeno je 238,5 miliona KM javnih prihoda ili više za 17,3 miliona KM u odnosu na isti mjesec prošle godine.