latinica  ћирилица
03/08/2021 |  15:25 ⇒ 15:34 | Autor: SRNA

Centralni blok UKC-a opremljen klimama, ventilatorima i drugim rashladnim uređajima

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske saopštio je da se svi pacijenti u ovoj zdravstvenoj ustanovi liječe po najvišim medicinskim standardima i da nikad ni jednom nije pogoršano zdravstveno stanje ili ugrožen život zbog navodno visokih temperatura u sobama.
UKC Republike Srpske -
UKC Republike Srpske

Reagujući na tvrdnje predsjednika Odbora za zdravstvo SDS-a Slobodana Stanića da u Centralnom medicinskom bloku nije u funkciji ni jedan sistem za hlađenje prostorija, iz UKC-a navode da su konstantno izloženi neutemeljenim napadima pojedinaca koji se koriste u dnevno političke svrhe, a u vezi sa uslovima liječenja pacijenata.

- Želimo da istaknemo da su prostorije UKC-a, gdje je velika frekvencija ljudi, prostorije gdje su skupi aparati, većina operacionih sala, intenzivna i poluintenzivna njega, odnosno prostorije gdje su teški pacijenti opremljeni sa klima uređajima - navedeno je u saopštenju.

U UKC-u ističu da su klime i ostali rashladni uređaji nabavljeni i ugrađeni u skladu sa prioritetima, te da su za sobe koje nisu klimatizovane nabavljeni ventilatori i drugi rashladni uređaji.

- Objekat Centralnog medicinskog bloka izgrađen je po najvišim građevinskim standardima i služi na ponos građanima Srpske jer imamo najsavremenije izgrađenu i opremljenu ustanovu u regionu. Ovaj objekat je efikasno toplotno izolovan i u funkciji su centralni venitilacioni sistemi - pojasnili su u UKC-u.

Iz UKC-a podsjećaju da će završetkom projekta rekonstrukcije Tehničko - ekonomskog bloka biti pušten u pogon centralni sistem klimatizacije u cjelosti za Centralni medicinski blok.

Riječ je o međunarodnom tenderu sa kompleksnim zakonskim regulativama i procedurama koje su dodatno usporene izbijanjem pandemije virusa korona, a na njegovoj realizaciji se konstantno i intenzivno radi.

- Iskreno nas žalosti činjenica da se naši pacijenti i zaposleni zlouptrebljavaju na jedan vrlo manipulativan način, te koriste u dnevno političke svrhe što ima za cilj izazivanje nepovjerenja građana u zdravstveni sistem Republike Srpske - navedeno je u saopštenju.