latinica  ћирилица
04/08/2021 |  08:33 ⇒ 06/08/2021 | 07:45 | Autor: Agencije

Preminuo Miroslav Lazanski (VIDEO)

Srpski ambasador u Rusiji Miroslav Lazanski preminuo je danas u 71. godini.
Miroslav Lazanski (foto: Sputnik / Olivera Ikodinović) -
Miroslav Lazanski (foto: Sputnik / Olivera Ikodinović)

Bio je urednik emisije Lazanski-Direktno na Radio-televiziji Republike Srpske, dugogodišnji novinar Politike, i vojni analitičar.

Lazanski je rođen u Karlovcu 18. septembra 1950. godine. Gimnaziju "Јovan Dučić" završio je u Trebinju, a Pravni fakultet u Zagrebu.

Karijeru novinara počeo je kao student u zagrebačkom Poletu, da bi nastavio pišući za Vjesnik, Danas i Start.

Dok je bio u Zagrebu pisao je za Politiku Ekspres i NIN. U martu 1991. godine Lazanski dolazi u Politiku, da bi 1996. prešao u Večernje novosti, odakle se vratio u Politiku 2001. godine.

Lazanski je imao kolumnu i u grčkom listu Katimerini i u japanskom Dajmond vikli. Izveštavao je sa ratišta u Bejrutu, iz rata Iraka i Irana, Avganistana, iz Čečenije, Zaira, Јemena, Libije, Sirije, Somalije, sa Krima...

Intervjuisao dva vrhovna komandanta NATO-a, tri maršala SSSR-a, šefove KGB-a, KHAD-a, pedesetak ministara odbrane i načelnika generalštaba svjetskih armija, između ostalog načelnike generalštaba ruske, kineske i japanske armije. Јedini jugoslovenski novinar koji je plovio u atomskoj podmornici, američkoj "Tautog", letio u avionu "F-14", bio na nosaču aviona "DŽon F. Kenedi" i letio u Migu 29.

Bio je gost vojnih akademija Rusije, Јapana, SAD, Australije, Italije, Velike Britanije, Nemačke, Rumunije... Imao je redovnu kolumnu u grčkom listu "Katimerini", japanskom "Sekuritarian" i "Dajmond vikli".

Autor je deset knjiga i desetak velikih tv-serijala.

Vojni rok služio 1977. godine u Bitolju u 41. pešadijskoj diviziji ЈNA. Odlikovan je Medaljom za vojničke zasluge.

Od 2016. do 2019. godine bio je narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Na funkciju ambasadora Republike Srbije u Ruskoj Federaciji imenovan je sredinom 2019. godine.

Povezane vijesti:

Dodik: Izgubili smo velikog čovjeka i novinara

Cvijanović: Smrću Lazanskog Srpska izgubila iskrenog prijatelja

Čubrilović: Lazanski- iskreni prijatelj Srpske

Višković: Odlazak Lazanskog gubitak za srpsku diplomatiju i cjelokupnu javnost

Saučešće Vučića povodom smrti Miroslava Lazanskog