latinica  ћирилица
04/08/2021 |  10:07 ⇒ 13:58 | Autor: SRNA

Dodik: Sa Vučićem o konkretnoj pomoći Srpskoj i projektima

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će nakon nametanja zakona o kažnjavanju negiranja genocida od visokog predstavnika u BiH jedna od tema današnjeg sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem biti pitanje konkretne podrške Srbije Republici Srpskoj.
Zvaničnici Srpske i Srbije - Foto: TANЈUG
Zvaničnici Srpske i SrbijeFoto: TANЈUG

- Između ostalog i to će biti tema. Ali osnovna tema je nametanje zakona, a ne sama sadržina koja je intrigantna i važna - rekao je Dodik za Prvu.

Prenos konferencije za novinare zvaničnika Srpske i Srbije gledajte od 13 časova na RTRS, našem portalu i Јutjub kanalu.

On je ponovio da je termin ovog sastanka ranije dogovoren i da je dugo godina rezervisan, jer uvijek 4. avgusta zvaničnici Srpske i Srbije zajedno obilježe stradanje srpskog naroda u Hrvatskoj.

 - Smatrali smo i da tog dana i sada održimo sastanak na najvišem nivou državnih rukovodstava Srpske i Srbije. Imamo o mnogo čemu da govorimo - rekao je Dodik.

On je napomenuo da je Srbija bila veoma angažovana u pomoći u infrastrukturnim projektima u Srpskoj, te podsjetio da je juče bio u Brčko, gdje je završen jedan vrtić koji će se zvati "Beograd" i za koji treba da se dogovore kada će ga promovisati, a razgovaraće se i o drugim zajedničkim projektima kao što su auto-put, aerodrom, hidroelektrane.

Dodik je napomenuo da Srbija ima jasan stav, a to je da podržava Dejton, te da je i Vučić nekoliko puta govorio da je protiv bilo kakvog nametanja zakona i prije nego se to desilo.

- Moraćemo da predsjednika i ljude u Srbiji upoznamo o detaljima svega toga, jer je nama neprihvatljiva da neko, neizabrani stranac može da nameće bilo kakav zakon - rekao je Dodik i ocijenio da je to vjerovatno neki lakmus-papir da se vidi kako to može da djeluje, ali da je odgovor Republike Srpske bio snažan i jedinstven.

On je istakao da je važno da u Srpskoj nema nijednog problema o zajedničkom nastupu u vezi sa odgovorom na takva pitanja, te podsjetio da se to ogleda u činjenici da predstavnici Srpske neće da rade u zajedničkim institucijama dok se ne riješi pitanje nametanja zakona, ali i pitanje priče o genocidu u Srebrenici.

Ponovio je da je BiH pokazala da ne može da funkcioniše, a da stranci pokušavaju da osiguraju da se tu živi zajedno, ali ne može, što se konačno mora i reći.

Dodik smatra da je jedino rješenje da se narodi u BiH raziđu, naprave tri nezavisne države u BiH, i egzistiraju u okviru međunarodnog prava.

- Sve to znači veći stepen garancije mira, ako budemo posebna država. Ova nerašićena situacija akumulira nezadovoljstvo - rekao je Dodik.

On je rekao da međunarodni globalistički i liberalni faktor stalno gura tu priču da se mora živjeti zajedno u BiH, ali da nigdje ne piše da neko može da dođe privatnim automobilom, ušeta u BiH i kaže. "Јa sam visoki predstavnik, ja ću nametati ovdje zakon".

Dodik je ponovio da je odlazeći visoki predstanvik Valentin Incko obavio svoj posao, pošto mu je otac bio oficir Gestapoa i vaspitan je na toj priči, ali da ništa nije dobio destabilizacijom BiH osim tapšanja muslimana.

Bilu mu je, kako je rekao, interesantno gledati prijem za Kristijana Šmita, koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik, te podsjetio na opise iz ranijeg vremena, kada je u Travnik dolazio vezir, a u Sarajevu su tim povodom organizovali skakanje na glavu u Miljacku.

- Taj prijem me podsjetio na tako nešto. Dolazi stranac da upravlja vašim životima, zemljom, a vi to pozdravljate - zaključio je Dodik.