latinica  ћирилица
04/08/2021 |  10:36 ⇒ 10:47 | Autor: Večernje novosti

Magija ne jenjava: Dvije decenije od susreta sa Harijem Poterom

Dvadeset godina od prvog filma o Hariju Poteru - "Hari Poter i Kamen mudrosti" biće obilježeno ovog novembra, a sam junak - čarobnjak iz knjige DŽoan K. Rouling, rođendan je u svim knjigama ovog kultnog serijala proslavljao nedavno, 31. jula.
Novi roman DŽ.K. Rouling "Hari Poter i ukleto dijete" - Foto: ilustracija
Novi roman DŽ.K. Rouling "Hari Poter i ukleto dijete"Foto: ilustracija

Prvi roman iz pera samohrane nezaposlene majke Rouling, nakon niza odbijanja raznih izdavača, doživio je enormni uspjeh i vrlo brzo publika je širom svijeta tražila još, i još, iščekujući nastavke sa ogromnim uzbuđenjem, dok se od izlaska svake nove knjige stvarao spektakl.

Na razmeđi vijekova i milenijuma, dok su se čitaoci tek upoznavali sa četvrtim dijelom romana "Hari Poter i Vatreni pehar", u kome se Lord Voldemor vraća - započelo je pretakanje jednog od najčitanijih književnih, u jedan od najskupljih i najgledanijih filmskih serijala.

Dok je Roulingova, koja je u međuvremenu postala jedna od najčitanijih autorki i najbogatijih žena svijeta, pisala preostale nastavke ne bi li zaokružila sedmoknjižje 2007, ono iščekivanje nastavaka prenilo se i na filmsku publiku.

Od prvog filma, "Hari Poter i Kamen mudrosti" i tog novembra 2001. godine, prošlo je deset godina do posljednjeg osmog filmskog nastavka, odnosno drugog dijela filma "Hari Poter i Relikvije smrti", koji se u kinima pojavio 2011. i donio svim obožavaocima zadovoljenje u konačnom obračunu između sila mraka i čarobnjaka koji je rastao pred našim očima.

Priprema se spektakularna "magična" muzejska izložba, kao i ponovno igranje predstave "Hari Poter i ukleto dijete" zarad koje je osma knjiga Roulingove, svojevrsni spin-of serijala, i napisana kao drama. Tokom naredne godine očekuje se film iz još jednog pratećeg književno - filmskog serijala, "Fantastične zvijeri", čije je snimanje odlagano zbog pandemije.

Verner Bros je najavio da će, povodom jubileja, gledaocima ponuditi način za potpuno drugačije, "magično" gledanje prvog filma o Hariju, a kompletan ugođaj za najveće fanove biće dostupan od 17. avgusta.

Ovo uključuje i komentare reditelja Krisa Kolumbusa, scene isječene u montaži, kviz testove znanja o filmu, mnoštvo dodatnih opcija...

"Hari Poter i Kamen mudrosti" prva je od sedam knjiga iz serijala, prvi put objavljena 26. juna 1997. u izdanju kuće Blumberg Publikacija. Kod nas ih je najpre objavljivala Narodna knjiga, da bi potom Evro buk objavio reizdanja i kompletirao serijal, te ga dopunio ilustrovanim kompletom.