latinica  ћирилица
04/08/2021 |  11:06 | Autor: SRNA

Bojić: Priznanje je davne 2003. dodijeljeno Austriji, a ne pojedincu

Načelnik opštine Laktaši Miroslav Bojić saopštio je da proglašenje tadašnjeg ambasadora Austrije u BiH Valentina Incka za počasnog građanina ove opštine 2003. godine predstavlja priznanje dodijeljeno isključivo Austriji sa kojim Laktaši imaju odličnu saradnju, a nikako pojedincu.
Miroslav Bojić (foto: glaslaktasa.com) -
Miroslav Bojić (foto: glaslaktasa.com)

Bojić je podsjetio da je Skupština opštine Laktaši, povodom praznika opštine, 2003. godine donijela odluku o proglašenju počasnog građanina opštine kojom je tadašnjeg ambasadora Austrije proglasila počasnim građaninom Laktaša.

- Ovo priznanje je dodijeljeno ambasadoru, kao opunomoćenom predstavniku države Austrije i smatra se kao znak zahvalnosti za uspostavljenu izuzetnu saradnju sa Austijom - naveo je Bojić na zvaničnom sajtu opštine Laktaši povodom toga što se u javnosti učestalo pominje priznanje koje je Skupština opštine dodijelila Incku.

U saopštenju se navodi da je Ambasada Austrije pomogla brojne projekte opštine Laktaši, a u tom periodu je značajna sredstva uložila u sanaciju Doma zdravlja "Dr Mladen Stojanović", opremanje Komunalnog preduzeća "Budućnost", kao i u izgradnju vodovoda u naselju Veliko Blaško.

- Zaslugom Vlade Austrije, u opštini Laktaši realizovan je projekat podrške komunalnom preduzeću za samoodrživo finansiranje i projekat u oblasti ekologije za podizanje svijesti građana za zaštitu životne sredine - dodaje se u saopštenju.

Da se tada posebno nagrađivala saradnja sa diplomatskim predstavništvima, Bojić je naglasio da govori i činjenica da su odbornici Skupštine opštine, na toj istoj sjednici, dodijelili priznanje počasnog građanina i ambasadoru Grčke za pomoć prilikom izgradnje objekta osnovne škole i sportske dvorane u Aleksandrovcu.

On je istakao da opština Laktaši kao proaktivna lokalna zajednica, od 90-ih godina pa do danas ostvaruje intenzivnu saradnju sa diplomatskim predstavništvima i misijama međunarodnih organizacija u BiH sa jasnim ciljem, a to je privlačenja investicija i međunarodnih projekata u cilju obezbjeđenja boljeg kvaliteta života za svoje građane.

- Svojim djelovanjem kao visoki predstavnik u BiH, a naročito nametanjem izmjena Krivičnog zakona u vezi sa negiranjem genocida i zabranom veličanja "ratnih zločinaca", Incko je podigao tenzije i dodatno zakomplikovao odnose u BiH, što je u suprotnosti sa njegovom misijom, te oštro osuđujemo sve odluke koje su bile na štetu Republike Srpske i svih naroda koji u njoj žive - navedeno je u Bojićevom saopštenju.