latinica  ћирилица
04/08/2021 |  12:28 | Autor: SRNA

Krstić: Ogromna materijalna šteta, nema ljudskih žrtava

Ambasador BiH u Grčkoj Milica Ristović Krstić izjavila je Srni da je civilna zaštita na vrijeme počela evakuaciju stanovništva iz ugroženih područja u Grčkoj zbog požara, a najvažnije je da nema ljudskih žrtava.
Milica Ristović Krstić (Foto: greekdiplomaticlife.com) -
Milica Ristović Krstić (Foto: greekdiplomaticlife.com)


- Niko od državljana BiH nam se nije javljao, a govorimo o dijelu u kojem nema turista, tu je uglavnom lokalno stanovništvo. Nekoliko šumskih požara je buktalo prethodnih dana, a od juče popodne je veliki požar zahvatio sjever Atine i grčko ostrvo Eviju - istakla je Krstićeva.

Ona je dodala da se Grčka suočila sa najvećim toplotnim talasom u posljednjih 20 godina.

Krstićeva je istakla da je sinoć bilo priličino strašno, da je cijela Atina bila u dimu, jer je požar sa sjevera vrlo brzo postao nekontrolisan i približavao se naseljenom mjestu.

- Počele su da gore kuće, jedna poznata ergela konja na sjeveru Atine je zahvaćena požarom. Јako velika šumska površina je izgorjela, kao i određen broj stambenih objekata. Јutros je takođe Atina bila sva u dimu, zagađenost vazduha je bila jako velika, ali požar na sjeveru Atine je, zasad, lokalizovan i stavljen pod kontrolu. i dim se lagano raščistio - istakla je Krstićeva.

Ona je napomenula da je pričinjena ogromna materijalna šteta, ali da su najvažniji ljudski životi, koji su sačuvani.