latinica  ћирилица
04/08/2021 |  12:44 ⇒ 12:46 | Autor: SRNA

Drvar: Srbi ne smiju dopustiti da im drugi pišu istoriju

Na Spomen-obilježje Guvno u Drvaru danas su položeni vijenci povodom 26 godina od stradanja i progona Srba u akciji hrvatske vojske i policije "Oluja", a delegat iz reda Srba u Domu naroda federalnog Parlamenta Goran Broćeta poručio je da ovaj strašan satanski pohod nikada ne smije biti zaboravljen, niti srpski narod smije dopustiti da mu drugi pišu istoriju.
Drvar - Spomen-obilježje Guvno - polaganje vijenaca - Foto: SRNA
Drvar - Spomen-obilježje Guvno - polaganje vijenacaFoto: SRNA

- Tog 4. avgusta 1995. godine hrvatska vojska je protjerala cjelokupno srpsko stanovništvo sa vjekovnih ognjišta iz Republike Srpske Krajine i nekoliko zapadnokrajiških opština. Nažalost, velike sile ovo nisu prepoznale kao genocid, niti kao etničko čišćenje. Dok sa druge strane pokušavaju satanizovati cijeli srpski narod za mnoge stvari gdje je i sam bio žrtva - rekao je Broćeta Srni.

On je naveo da su se Drvarčani danas prisjetili jednog od najtužnijih dana u novijoj srpskoj istoriji.

- Dok god postojimo na ovim prostorima moramo uzvišene glave i sa velikim poštovanjem pričati o patnji i golgoti kroz koju prolazi naš narod i u ratu, ali, nažalost, i danas u miru - poručio je Broćeta.

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić rekla je Srni da Spomen-obilježje na Guvnu simbolizuje najveće stradanje srpskog naroda iz Krajine, ali i mjesto susreta izbjegličke kolone iz Like i Krajine.

- Na Guvnu su se sreli Srbi iz Like i iz Krajine i formirali izbjegličku kolonu. Napustili su svoja vjekovna ognjišta i krenuli putem stradanja da spasu život - navela je Runićeva.

Četrdesetpetogodišnji Toplica Karanović danas je pješke krenuo iz Martin Broda ispred manastira Rmanj do Bravska u Bosanskom Petrovcu gdje je bombardovana izbjeglička kolona 1995. godine.

- Idem stopama žrtava strašne `Oluje` da odam počast stradalima. Te 1995. godine bio sam vojnik i svojim očima gledao njihova stradanja - rekao je Karanović Srni.

On je istakao da mu je cilj da ovaj njegov čin preraste u tradiciju.

- Želja mi je da se što više ljudi uključi i tako oda počast žrtvama `Oluje` ali svim stradalima u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu - naglasio je Karanović.

Vijence su danas položili delegati iz Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Goran Broćeta, Aleksandar Štrbac i Dragana Damjanović, ministar pravosuđa Livanjskog kantona Milan Bašić, delegacije opštine Drvar, opštinske Boračke organizacije i političkih subjekata.

Hrvatske snage su 4. avgusta 1995. godine napale Republiku Srpsku Krajinu - teritoriju formalno pod zaštitom mirovnih snaga UN, načinivši niz zločina i protjeravši 250.000 Srba.

U zločinačkoj akciji "Oluja" je, prema evidenciji "Veritasa", ubijeno i nestalo 1.872 lica srpske nacionalnosti.

Hrvatska vojska je tokom ofanzive i nakon napada počinila zločine nad srpskim civilima, a spaljeno je više od 22.000 srpskih kuća.