latinica  ћирилица
04/08/2021 |  12:51 ⇒ 15:10 | Autor: B92

Vatra prijeti i Atini (VIDEO)

U Grčkoj je u posljednja 24 sata izbio 81 požar, a vatrogasci se i dalje bore sa 40 aktivnih, potvrdile su vlasti.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

Najveći i najopasniji požar koji je izbio juče popodne i dalje bjesni u sjevernim predgrađima Atine na tri glavne lokacije - Varibobi, Adames i Trakomakedones.

Tamo je 520 vatrogasaca, 17 terenskih timova i 150 vatrogasnih vozila nastavilo borbu tokom noći sa vatrenom stihijom, piše list Katimerini.

- Na periferiji grada vlada noćna mora. Glavi prioritet je spasiti živote - rekao je premijer Kirjakos Micotakis nakon što je obišao pogođeno područje.

Vatrogascima pomažu vojska i 305 policajaca, dobrovoljci i lokalne vlasti. Do sada je evakuisano 315 garžana s ovog ugroženog područja.

Prema posljednjim informacijama, požar na ostrvu Kos je lokalizovan, dok se na ostrvu Evia vatrogasci još bore da vatru stave pod kontrolu.

Stanovništvo je premješteno na bezbjedno zbog četiri velika požara, a to su oni u Kastaniji na jugoistoku Peloponeza, na ostrvu Kos, na jugozapadnom Peloponezu i na ostrvu Evia.

Ministar za civilnu zaštitu Nikos Hardalijas istakao je da je situacija na Eviji teška, jer je izbio novi požar u selu Kurkuli. Izgorjelo je 12.500 ari zemlje, te prema prvim procjenama teško oštećeno 76 kuća i 82 vozila.