latinica  ћирилица
04/08/2021 |  15:46 ⇒ 20:03 | Autor: SRNA

Zeljković: Pogrešno vakcinisani u Doboju moći će da prime vakcinu za 15 dana do mjesec (VIDEO)

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković izjavio je da će lica kojima je u Doboju greškom umjesto vakcine protiv kovida 19 Sinofarm ubrizgana vakcina protiv gripa moći da prime vakcinu protiv virusa korona za 15 dana do mjesec.
Branislav Zeljković - Foto: SRNA
Branislav ZeljkovićFoto: SRNA

Zeljković je novinarima u Banjaluci rekao da je Instititut za javno zdravstvo Republike Srpske obaviješten od Doma zdravlja Doboj da je prilikom procesa vakcinacije protiv kovida 19 došlo do greške, odnosno da su lica umijesto vakcine Sinofarm primila Vaksigrip, namijenjen protiv virusa gripa, odnosno influence.

On je naveo da je ekipa iz regionalnog centra Instituta za javno zdravstvo u Doboju izašla na teren da utvrdi šta se tačno desilo, te da je preliminarni izvještaj u pripremi.

Zeljković je rekao da će o ovome biti obaviješteno Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i da će na teren izaći inspektori Republičke inspekcije, kako bi utvrdili šta se desilo prilikom procesa vakcinacije, na koji način i zašto je upotrijebljena vakcina protiv gripa.

On je dodao da, nažalost, postoji prostor da se dese ovakve greške, ali da se taj prostor maksimalno mora smanjiti.

- Ustanovićemo šta se tačno desilo i ono što je najbitnije je da sačuvamo zdravlje tih osoba, da one nemaju nikakve posljedice nakon aplikacije vakcine protiv gripa - rekao je Zeljković.

Na pitanje kako su se vakcine protiv gripa našle u Domu zdravlja Doboj, Zeljković je rekao da zbog malog broja zainteresovanih građana za vakcinaciju protiv virusa gripa, nisu sve vakcine upotrijebljene.

- Bilo je manje interesovanje za vakcinaciju protiv influence, tako da je ostala određena količina koja se nalazi u frižiderima i sve kolege, sve zdravstvstvene ustanove su dužne da uskladište na odgovarajući način sve moguće vakcine koje se nalaze u njihovim zdravstvenim ustanovama - rekao je Zeljković.

On je rekao da će biti ustavljeno da li je istakao rok vakcinama protiv gripa, napominjući da im je rok otprilike godinu dana.

- Osobe koje su primile vakcinu će i dalje biti pod nadzorom njihovog ljekara, za sada nemamo prijavu da su imali neželjeno dejstvo i da li su uopšte imali neko drugo dejstvo - naveo je Zeljković.

On je istakao da je jako bitno to što su ova lica i dalje voljna da se vakcinišu protiv kovida 19, imajuću u vidu propust koji se desio.

Dom zdravlja u Doboju obavijestio je Institut za javno zdravlje Srpske da je u ovoj ustanovi osam lica greškom vakcinisano protiv sezonskog gripa, umjesto vakcinom protiv virusa korona Sinofarm, o čemu su i blagovremeno informisani.

Iz Doma zdravlja navode da se neželjeni događaj dogodio u subotu, 31. jula, da je po saznanju proces vakcinacije odmah zaustavljen, a radnica čiji su inicijali M.P. udaljena sa radnog mjesta i procesa rada.