latinica  ћирилица
04/08/2021 |  16:20 ⇒ 22:08 | Autor: RTRS

Brzom intervencijom Helikopterskog servisa spasen još jedan mladi život (AUDIO)

Brzom intervencijom Helikopterskog servisa Republike Srpske spasen je još jedan mladi život u Srpskoj.


Boban Kusturić - Foto: RTRS
Boban KusturićFoto: RTRS

Naime, trinaestogodišnja djevojčica iz Berkovića u teškom zdravstvenom stanju transportovana je iz Trebinja helikopterom Helikopterskog servisa u Univerzitetsko-klinički centar u Banjaluci, na dalju dijagnostiku i liječenje.

Direktor Helikopterskog servisa Boban Kusturić rekao je za RTRS da je transport djevojčice u Banjaluku izvršen po pozivu načelnice Odjeljenja za pedijatriju i neonatalogiju trebinjske Bolnice Ljiljane Buhe.

- Danas smo obavili još jednu uspješnu medicinsku evakuaciju djevojčice od 13 godina iz Trebinja. Imali smo poziv načelnice Buhe. Potrudili smo se da odreagujemo u što kraćem roku - rekao je on.

Kusturić je naveo da je Helikopterski servis reagovao u roku od 15 minuta, te da se uvijek odazivao na ovakve i slične pozive, odnosno vršio intervencije s ciljem pomoći ugroženim građanima.

- Ovakve evakuacije u kojima se evakuišu djeca zbog hitnih medicinskih razloga su za moje pilote i mene posebno emotivne i teške, ali kada ih obavite na ovakav način, to je ta neka satisfakcija koju osjete svi u Helikopterskom servisu, jer mi samo radimo svoj posao i drago nam je što na ovakav način možemo pomoći - rekao je on.

Kusturić je naglasio da ni mnogo razvijenije zemlje nemaju besplatnu uslugu medicinskog transporta, te da u tim zemljama građani moraju plaćati dodatno osiguranje za tu vrstu usluge.

- U Republici Srpskoj je, zahvaljujući razumijevanju svih čelnih ljudi Srpske, ta usluga potpuno besplatna za sve građane. Potrebno je samo da doktor iz bilo kog dijela Srpske da dozvolu i prepozna medincinsku indikacdžiju za tu vrstu transporta, da nas pozove i mi reagujemo u roku od 10 do 15 minuta - naglasio je on.

Podsjećamo, djevojčica iz Berkovića jutros je primljena na Odjeljenje za pedijatriju i neonatalogiju trebinjske Bolnice u teškom kliničkom stanju, nakon čega je helikopterom Helikopterskog servisa transportovana u Banjaluku.

Iz UKC-a Srpske rečeno je za RTRS da je djevojčica hospitalizovana na Odjeljenju intenzivne njege i terapije, da je svjesna i vitalno stabilna, s tim da njeno stanje zahtijeva intenzivno praćenje.