latinica  ћирилица
04/08/2021 |  16:44 ⇒ 18:40 | Autor: RTRS

Brčko: Sjećanje na ubijene i protjerane Srbe iz Hrvatske (VIDEO)

Pred Spomenikom srpskim braniocima Brčkog održan je komemorativni skup, u znak sjećanja na ubijene i protjerane Srbe iz Hrvatske.
Brčko - komemoracija - Foto: RTRS
Brčko - komemoracijaFoto: RTRS

Prognani Srbi iz tadašnje Republike Srpske Krajine u neprglednim izbjegličkim kolonama u avgustu 1995.godine prošli su i kroz Brčko. Zločina nad srpskim narodom, svjesni su i mladi.

Predstavnici svih srpskih političkih partija i udruženja građana, gradonačelniku Brčkog, uputili su zhatjev da 4. avgust, bude proglašen "Danom žalosti", ali su ostali bez odgovora.

- Nismo naišli na sluh kod njega, tako da je jutrošnja vlada, koja je trebala da bude održana, odgođena do daljnjeg. To je neki naš vid protesta, jer ipak gradonačelnik graa Brčkog, treba da bude gradonačelnik svih nas a ne samo, jednog naroda - kaže Mladen Vasić, predsjednik Opštinskog odbora SDS u Brčkom.

- Nažalost, nije bilo razumievanja ni ove, kao i nekih prethodnih godina, da se "Dan žalosti", proglasi u znak sjećanja na akciju "Oluja", a to će biti povod, sasvim sigurno za preispitivanje akata, koji urđuju ovu materiju. Očigledno da je to nešto što ne bi trebalo da bude prepušteno pojedincima, nego da bude vraćeno u nadležnost Skupštine - istakao je Siniša Milić, predsjednik Opštinskog odbora SNSD, Brčko.

Boračkoj organizaciji kažu da je 4. avgust datum tužnog sjećanja na zločin bez kazne koji još traje.

- Poslije 26 godina, napokon smo ostvarili da održimo parastos za poginule broce Republike Srpske Krajine, i civilne žrtve, koji su 4. avgusta protjerani, u većem broju, otriplike oko 250 hiljada je protjerano - rekao je Cvjetko Simić, predsjednik BORS-a Brčko.

Predstavnici Srba iz Brčkog kažu da se mora njegovati kultura sjećanja i da je to put borbe protiv zaborava.