latinica  ћирилица
04/08/2021 |  18:59 ⇒ 22:07 | Autor: RTRS

Potvrđeno jedinstvo - nametnute odluke neprihvatljive (VIDEO)

Republika Srpska traži afirmaciju ustavnih prava koje joj garantuje Dejtonski mirovni sporazum, a Srbija prestanak pozivanja na ukidanje Republike Srpske.
Sastanak rukovodstva Srpske i Srbije u Beogradu -
Sastanak rukovodstva Srpske i Srbije u Beogradu

Ovo su neke od ključnih poruka nakon sastanka rukovodstava Srpske i Srbije u Beogradu. I nakon njega nepromijenjen stav - Kristijan Šmit za Srpsku nije legitimno izabran visoki predstavnik, a odluke su dobre samo ukoliko ih konsenzusom postignu tri konstitutivna naroda.

Јednaka je poruka i nakon sastanka predstavnika svih političkih partija u Srpskoj sa rukovodstvom Srbije na kojem je još jednom potvrđeno jedinstvo.

Јednoipočasovni sastanak u Vili "Mir" u Beogradu iskorišćen je za razmjenu stavova o ključnim političkim pitanjima, ali i sumiranje učinjenog na realizaciji ključnih projekata. Stavovi o političkim pitanjima su nepromijenjeni. Republika Srpska je za mir, protiv čvrste granice na Drini, ali i protiv nelegitimnog izbora visokog predstavnika, posljednje odluke Valentina Incka i strane intervencije u BiH, čemu planira da se odupre jedinstvom.

- Sve što rade tamo, prije svega strani faktor, je upereno ka tome da uništi identitet Srba u BiH, odnosno u Republici Srpskoj i sam entitet svode na praznu ljušturu. Ako se i dalje to nastavi, možemo jednog jutra doći na svoje poslove i zateći zakon koji nametne neki stranac koji će reći da se ukida Policija Republike Srpske ili da se ukida zastava ili neki zakon. To je nešto što je neprihvatljivo i nepodnošljivo - istakao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Na pozicijama od ranije je i Srbija. Predsjednik Aleksandar Vučić kaže - Beograd podržava integritet BiH, ali i Republike Srpske, s čim idu i sva njena prava i obaveze koje proizilaze iz Dejtonskog mirovnog sporazuma. Beograd ne podržava nametanje odluka.

- Tako je bilo, tako će i da ostane. A da učestvujemo, a ja ne vjerujem da se to može dogoditi, skoro sam siguran da se to neće dogoditi, u nelegitimnom smjenjivanju legitimnih predstavnika vlasti, ili u legalizovanju nelegitimnih oktroisanih odluka bilo koga, u tome nam ne pada na pamet da učestvujemo - rekao je Vučić.

Od ekonomskih pitanja, na sastanku su dominirala ona iz oblasti saobraćajne infrastrukture. Razgovarano je i nastavku izgadnje hidroelektrane Buk Bijela, ali i o auto-putu Beograd-Sarajevo.

- Zamolio sam člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, da razgovara sa partnerima i da vide da li oni žele taj auto-put ili ne žele, zato što od toga zavisi i odluka i brzina izgradnje auto-puta na teritoriji Republike Srbije - dodao je Vučić.

Dogovoren je i dio auto-puta kroz Semberiju. Srbija već gradi most preko Save. Pokriće i 80 odsto troškova izgradnje auto-puta od Bijeljine do granice na Rači.

- Mislim da ćemo u narednih sedam dana imati operativni model na koji način će se to realizovati - kaže Dodik.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković kaže da je za gradnju 17 kilometara auto-puta od Rače do Bijeljine zadužen konzorcijum firmi iz Srbije i Srpske.

Sredstvima Srbije radiće se i u četiri opštine - Drvar, Kostajnica, Kozarska Dubica i Nevesinje.

Do 15. septembra Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave trebalo bi biti napisan i nacrt zakona o zaštiti i upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma, što bi prethodilo objedinjavanju školskih programa i udžbenika za najvažnije predmete.

Nakon sastanka najviših funkcionera, održan je i sastanak svih političkih lidera.

- Valjda je došlo brijeme da moramo da razumijemo da su nacionalna pitanja iznad nekih uobičajenih dnevnopolitičkih tema. Ono što je sigurno zajednička nit jeste da briga koja postoji kada je u pitanju Republika Srpska. Јa sam skoro rekla da vjerujem da naši građani vole da vide političko jedinstvo oko ovako važnih pitanja - rekla je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

Na širem sastanku u nešto manje formalnoj atmosferi učestvovali su predstavnici svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Srpskoj i Srbiji. I na ovom sastanku tema su bile prvenstveno političke prilike, a moguće rješenje politički predstavnici vide u dijalogu.

- Možda je vrijeme da se sjedne. Mi smo spremni da sjednemo sa političkim predstavnicima Bošnjaka i Hrvata, bez modeliranja od strane stranaca i da vidimo na koji način da dogovorimo prevazilaženje ove situacije - kaže Dodik.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović kaže da je okupljenost oko zajedničkog dogovora neupitna.

- To je možda najvažnije što nosimo, da nema nijednog razloga koji bi mogao uticati da tako ne bude - kaže Šarović.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić ističe da predstavnici Republike Srpske, u slučaju bilo kakvih kriza ili nepredviđenih događaja, ostaju jedinstveni i fokusirani.

- Imaćemo zajedničke stavove, nastojaćemo da se usaglašavamo sa rukvodstvom Srbije - rekao je Stevandić.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić kaže da je pokazan visok stepen odgovornosti.

- Pokazan je visok nivo odgovornosti prema ovom trenutku, krizi koju je izazvao visoki predstavnik pokušajem nametanja zakona koji se bavi prošlošću BiH - istakao je Đokić.

Podsjetimo, Narodna skupština Republike Srpske je 13. maja ove godine usvojila 10 zaključaka u vezi Pokretanja inicijative za razgovor i dijalog između strana Republike Srpske i Federacije BiH, kao i tri konstitutivna naroda o mogućim rješenjima za BiH.

Povezane vijesti:

Selak: Slogom zaštititi srpski narod

Nešić: Srpska ne može biti upitna

Banjac: Јoš jednom potvrđeno jedinstvo