latinica  ћирилица
04/08/2021 |  19:51 ⇒ 20:34 | Autor: SRNA

Cvijanović: Rusija je veoma važan partner za Srpsku

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je u intervjuu za ruski servis Raša tudej da je Rusija veoma važan partner za Srpsku i da zauzima drugo mjesto među stranim investitorima, ali da postoji veliki potencijal za proširenje saradnje u raznim oblastima.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

- Istovremeno, naša trgovina je još na niskom nivou i u ovoj oblasti možemo razvijati naše odnose. Postoji veliki potencijal za proširenje naših ekonomskih odnosa i na tome moramo raditi. Istovremeno, naša bilateralna saradnja se razvija i u oblasti kulture, zdravstvene zaštite... koja ranije nije postojala. Veoma sam zadovoljan što su naši univerziteti uspostavili saradnju. Generalno, sve se kreće eksponencijalno, kako bi i trebalo da bude - naglasila je Cvijanović.

Predsjednica Srpske je istakla da je u poslijeratnom periodu Rusija postala jedan od najvećih investitora i ušla u proces privatizacije naftne industrije.

- Ovaj korak je mnogo značio za Republiku Srpsku kako finansijski, tako i u smislu modernizacije samih rafinerija. Vidim mnogo mogućnosti za proširenje naše saradnje i ubijeđena sam da za to postoji dobra volja sa obje strane. Postoje mogućnosti da ta saradnja bude proširena u mnogim oblastima poput infrastrukture, transportnog sistema, poljoprivrede, šumarstva, a posebno energetike, gdje Republika Srpska može ponuditi ogromne investicione mogućnosti - naglasila je Cvijanović.

Ona je naglasila da želi da Republika Srpska djeluje racionalno, realno i razumno, shvatajući ko joj je pravi partner, a ko nije i na koga može računati.