latinica  ћирилица
04/08/2021 |  19:52 ⇒ 05/08/2021 | 08:45 | Autor: RTRS

Obilježen Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe u "Oluji" (FOTO/VIDEO)

U naselju Busije kod Beograda obilježen je Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u hrvatskoj oružanoj akciji "Oluja".
Busije, Dan sjećanja - Foto: RTRS
Busije, Dan sjećanjaFoto: RTRS

Obilježavanju Dana sjećanja prisustvovali su brojni građani, najviši zvaničnici Republike Srpske i Srbije, te patrijarh srpski Porfirije, koji je obraćanju rekao da ne smijemo zaboraviti ovaj strašan zločin, ali da moramo oprostiti.

Foto: RTRS

Obilježavanju su prisustvovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Srbije Ana Brnabić.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Foto: RTRS

Dodik je u obraćanju rekao da su Srbi stradalnički narod koji je slobodu uvijek dijelio sa drugima, te da je "mir naš sveti zavjet".

Vučić je poručio da više nikada neće više biti "Oluje" ni "Bljeska".

Hrvatske snage su 4. avgusta 1995. godine napale Republiku Srpsku Krajinu - teritoriju formalno pod "zaštitom" mirovnih snaga UN, načinivši niz zločina i protjeravši 250.000 Srba.

Foto: RTRS

U zločinačkoj akciji "Oluja" je, prema evidenciji Veritasa, 1.872 Srba poginulo i nestalo.

Foto: RTRS

Hrvatska vojska je tokom ofanzive i nakon napada Krajine počinila zločine nad srpskim civilima, a spaljeno je više od 22.000 srpskih kuća.

Foto: RTRS