latinica  ћирилица
04/08/2021 |  20:12 ⇒ 20:56 | Autor: RTRS

Patrijarh Porfirije: Ne smijemo zaboraviti, ali moramo oprostiti (VIDEO)

Patrijarh srpski Porfirije rekao je u obraćanju na državnoj ceremoniji u Busijama povodom Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja" da ne smijemo zaboraviti ovaj strašan zločin, ali da moramo oprostiti.
Busije - Dan sjećanja - Foto: RTRS
Busije - Dan sjećanjaFoto: RTRS

Patrijarh je poručio da Bog ne broji čijih je žrtava više, čijih je manje i istakao da su pred Bogom sve žrtve iste, zvali se oni Јovan, Јozo ili Јusuf.

- Pamtimo stradale bližnje, ali nezlopamtimo, osveta i mržnja umanjuju onoga koji su opsednuti njima - rekao je patrijarh i dodao da se molimo za mir.

Patrijarh Porfirije je istakao da "moleći se danas za stradale, za naše bližnje, ne želimo da zloupotrebljavajući žrtve produbljujemo spiralu sukoba niti da vodimo ratove komemorativnim politikama sjećanja".

- Sabrali se da se motilveno sjetimo nebivalog po razmjerama na evropskim prostorima nasilnog egzodusa našeg naroda sa područja Dalmacije, Banije, Korduna, Like i Zapadne Slavonije. Sve je to kamičak u mozaiku naših novijih stradanja i raspeća zajedno sa Јadovnom, Јastrebarskim, Glinom, Јasenovcem... - naveo je patrijarh srpski.

Istakao je da narativ žrtve ne može biti pokretač niti izvor nadahnuća, kao i da je to prije trajna muka i pakao.

- Naš narod je toliko puta baš kroz žrtvu osvajao iskustvo slobode i vaskrsenja - rekao je patrijarh.