latinica  ћирилица
04/08/2021 |  22:42 ⇒ 22:45 | Autor: SRNA

Trebinje: Otvoren festival klasične muzike

Gala koncertom u amfiteatru Hercegovačke Gračanice večeras je u Trebinju svečano otvoren Treći internacionalni festival klasične muzike "Music & More SummerFest".
Trebinje: “Music & More SummerFest”. - Foto: SRNA
Trebinje: “Music & More SummerFest”.Foto: SRNA

Festival je otvorio gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, koji je rekao da je Trebinje u znaku vrhunskih umjetnika iz regiona i svijeta koji šalju važnu poruku da je ovo grad kulture, dok njegovi građani slijede amanet velikog Dučića i od Trebinja stvaraju prestonicu umjetnosti.

Ćurić je rekao da Festivalske večeri daju poseban čar svakom gradu, njegovim ulicama, kulturnim mjestima i ljudima.

On kaže da je ponosan što je osnivač i direktor Festivala Tatjana Ranković odlučila da svoju ideju o internacionalnom Festivalu klasične muzike realizuje baš u Trebinju.

- Ona je prošla cijeli svijet u potrazi za gradom u kome će realizovati jedan ovako značajan festival. U toj potrazi je odabrala upravo Trebinje za koje je u tom trenutku odluke rekla da je taj čarobni grad - istakao je Ćurić.

Osnivač i direktor Festivala Tatjana Ranković zahvalila je svojim kolegama koji su došli u Trebinje kao i gradu, te istakla da je ovaj grad poetički i umjetnički.

Na festivalu će biti premijerno izvođenje Petrojevog "Dark adađa" za gudački orkestar, a publika će čuti kompozicije Vivaldija, Mocarta, Barijera, Ravela, Šenfilda i Bartoka.

Dirigent je Dorijan Kajlhak, pijanista i šef dirigent "Kamerate frankonije" i Fogtland filharmonije u Njemačkoj, a nastupiće solisti svjetskog renomea Vesna Stanković, Sofija Radić, Beate i Alma Kajlhak, Danica Terzić, Peter Barsoni, Anet Homoki, Mladen Miloradović, Đorđe Nikolić i Јovan Veličković.

Do ponedjeljka, 9. avgusta, publika će imati priliku da uživa uz bogat repertoar klasičnih i džez premijera u izvođenju 13 poznatih svjetskih umjetnika iz SAD, Njemačke, Francuske, Austrije, Mađarske i Srbije.

Koncerti će biti na šest lokacija na otvorenom - Trgu slobode, bašti Platani, amfiteatru Hercegovačke Gračanice, Koloseumu u Gradu Sunca, platou Muzeja Hercegovine i Vili "Lastva"

"Music & More SummerFest" osnovan je 2018. godine kao interdisciplinarni umjetnički program koji pruža jedinstven doživljaj svim polaznicima koji se usavršavaju, uče, izvode muzička djela i imaju mogućnost da se upoznaju sa bogatom kulturnom baštinom Trebinja.

Zbog pandemije virusa korona prošle godine nije održan, a ove godine izostaće učešće studenata iz zemalja širom svijeta.

Pokrovitelj Festivala koji se održava u okviru manifestacije Trebinjsko kulturno ljeto je Grad Trebinje.