latinica  ћирилица
05/08/2021 |  07:27 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Јako nevrijeme u banjalučkoj regiji - oštećeni krovovi i srušena stabla (FOTO/VIDEO)

Olujni udari vjetra, grad i obilna kiša pogodili su šire područje Banjaluke. Snažno nevrijeme koje je lomilo stabla i krovove, prevrtalo kontejnere i kisoke, probudilo je Banjalučane i prouzrokovalo materijalne štete.

Za nepunih pola sata pao je 21 litar kiše po metru kvadratnom.

Vjetar je lomio stabla, nosio crijepove pa su građani na višim etažama, u potkrovljima, imali problema i sa prokišnjavanjem, zbog čega su mnogi požurili da saniraju krovove, jer je najavljena mogućnost novih padavina.

Štete je bilo i na pojedinim automobilima, na neka su pala i cijela stabla.

Pojedina domaćinstva su još uvijek bez struje, usljed pada stabala bilo je i kidanja žice pa dežurne ekipe rade na sanaciji.

Nevrijeme praćeno obilnom kišom uzrokovalo je probleme u saobraćaju.

Usljed snažnog nevremena ogromna šteta nanesena je Osnovnoj školi "Stanko Rakita" u naselju Vrbanja.

Vjetar je odnio dio krova ispod kojeg su kabineti informatike i geografije. Kiša je ušla u učionice, zbog čega je šteta još i veća.

- Potrebno je da nadležni pomognu u sanaciji u ime 500 učenika ove škole jer mislim da ne bi bilo pretjerano reći da je potrebna kompletna sanacija - rekao je Darko Branković, direktor školnj u Vrbanji.

Foto: Nezavisne novine

- Informatička oprema je sačuvana, čekamo zvaničnu procjenu štete, nakon čega ćemo preduzeti mjere - izjavila je Nataša Cvijanović, pomoćnica ministra prosvjete i kulture Republike Srpske.

Na tvrđavi Kastel, usljed pada stabala, pojavila su se dva legla stršljenova, zbog čega je intervenisalo preduzeće "Eko-bel".

Štetu su pretrpjeli i organizatori festivala Freš vejv, ali da se nada da će se sve sanirati, kako bi manifestacija mogla biti održana.

Foto: SRNA

Tačnih procjena o šteti nema, ali su iz Gradske uprave pozvali građane da se jave Civilnoj zaštiti u narednih sedam dana, kako bi napravili strategiju pomoći.

Metorolozi kažu, ovo osvježenje i promjena vremena prolaznog su karaktera. U dane vikenda očekuju nas temperature i iznad 30 stepeni Celzijusa.