latinica  ћирилица
05/08/2021 |  08:49 | Autor: TANЈUG

Sidnej: Pet preminulo i rekord u novim slučajevima zaraze

Vlasti u Sidneju danas su izvijestile o najgorem danu pandemije kovid 19, sa pet smrtnih slučajeva za 24 časa i rekordnim porastom lokalnih infekcija, u trenutku kada je gradu na snazi višenedjeljno zaključavanje kao mjera suzbijanja zaraznijeg delta soja korona virusa.
Sidnej    (Foto:opusteno.rs) -
Sidnej (Foto:opusteno.rs)

Četvoro od pet preminulih osoba nisu bile vakcinisane, dok je jedna primila prvu dozu, saopštile su zdravstvene vlasti australijskej države Novi Јužni Vels, prenosi Rojters.

- Molim vas, sada je trenutak da odlučno razmislite o vakcinisanju, a to se prije svega odnosi na starije koji nisu imunizovani - poručila je u Sidneju, glavnom grad ove države i najvećem gradu Australije, najviša zdravstvena zvaničnica Novog Јužnog Velsa Keri Čent.

Vlasti su takođe najavile jednonedjeljno zatvaranje od večeras u regionu sjeverno od Sidneja, gdje se nalazi drugi po veličini grad države Njukasl, nakon što su prijavljeni novi slučajevi kod stanovnika i pronađeni tragovi virusa u kanalizaciji.

Prema današnjem izvještaju, u Sidneju je registrovano 259 novih slučajeva kovid-19, od 262 koliko je prijavljeno u cijelom Novom Јužnom Velsu, a premijerka države Gledis Beredžiklijan vezala je stopu vakcinacije za ublažavanje restrikcija 28. avgusta, postavljajući i cilj od šest miliona primijenjenih doza do kraja mjeseca, što bi obuhvatilo polovinu odrasle populacije države u kojoj je do sada dato oko četiri miliona vakcina.