latinica  ћирилица
05/08/2021 |  08:59 ⇒ 14:39 | Autor: RTS

Bjesne požari na Eviji, stanovništvo bježi čamcima

Na grčkom ostrvu Eviji bjesni požar pa je seosko stanovništvo moralo da bježi uz pomoć čamaca. Vatra se brzo širi a veliki broj kuća na tom ostrvu je uništen. Požar prijeti i predgrađima Atine.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

Grčka je naredila nove evakuacije stanovništva sela u sjevernom dijelu ostrva Evija, koja su okružena velikim požarima, a od utorka su povrijeđena trojica vatrogasaca.

Prema najnovijem naređenju, stanovnici i turisti u Kulurosu, Maruliju, Rovijesu i Palaiohoriju moraju da napuste svoje domove iz predostrožnosti na drugom najvećem grčkom ostrvu.

Vatrogasci, avioni za gašenje požara, opštinske ekipe i volonteri pokušavaju da obuzdaju vatru koja je počela u utorak u šumi kod sela Limni i djelovalo je da je došlo do poboljšanja u gašenju požara, sve dok promena pravca vjetra nije ponovo zapalila vatru i raširila se u raznim smjerovima.

Situacija je posebno opasna u oblasti Drimonas, gdje grupa monaha ne želi da izađe iz manastira Sveti David, iako je objekat okružen vatrom.

- Situacija je veoma teška. Plamen je visok 30 do 40 metara u borovoj šumi, vatra je okružila manastir. Gušimo se od dima, ovo je noćna mora - rekao je manastirski starješina za državnu novinsku agenciju ANA-MPA.

U Turskoj požar koji bejsni u pokrajini Mugli stigao je do termoelektrane pa je sinoć naređena evakuacija zaposlenih. Trenutno je 160 poožara pod kontrolom ali je izbilo nekoliko novih pa se vatrogasci bore sa njih 14.