latinica  ћирилица
05/08/2021 |  11:16 ⇒ 13:43 | Autor: RTRS

Banjaluka: Obilježavanje 26 godina od stradanja Srba u hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja" (FOTO/VIDEO)

Predstavnici Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" danas su na Perduvovom groblju u Banjaluci položili cvijeće na spomenik stradalim Krajišnicima na Dinari, a u okviru obilježavanja stradanja Srba u zločinačkoj akciji hrvatske vojske i policije "Oluja".
Polaganje vijenaca - Foto: RTRS
Polaganje vijenacaFoto: RTRS

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac podsjetio je, obraćajući se okupljenima, da je spomenik na Perduvovom groblju podignut u znak sjećanja na devetoro ubijenih Krajišnika.

Štrbac je naveo da su ih 26. jula 1995. godine zarobili pripadnici Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća odbrane, te da su skeleti šestoro Srba izvučeni iz vrtače na Dinari 11. novembra 1998. godine, dok su tri skeleta ekshumirana iz masovne grobnice u selu Kamen kod Glamoča u aprilu 1996. godine.

Njihovi posmrtni ostaci sahranjeni su u zajedničku grobnicu 5. decembra 1998. godine na Perduvovom groblju.

Foto: RTRS

Polaganju cvijeća prethodio je parastos služen u Hramu Hrista Spasitelja za stradale Srbe u "Oluji".

Foto: SRNA

Sutra će u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu u 10.00 časova biti služen parastos stradalim Srbima, u 10.45 časova sa "mosta spasa" biće spušteni vijenci u rijeku Unu, a u 11.45 časova kod Spomen krsta u Svodni planiran je pomen i polaganje vijenaca.

U subotu, 7. avgusta, u mjestu Јanjile, na Petrovačkoj cesti gdje je hrvatska avijacija bombardovala izbjegličke kolone, u 11.00 časova biće služen parastos i položeni vijenci na spomen-krst, a u 12.00 časova organizovana posjeta Spomen-sobi u Driniću.

Organizator obilježavanja je Veritas u saradnji sa lokalnim zajednicama i Srpskom pravoslavnom crkvom.

U akciji "Oluja" u avgustu 1995. godine sa vjekovnih ognjišta protjerano je više od 220.000 Srba, a njih oko 2.000 je poginulo i nestalo.