latinica  ћирилица
05/08/2021 |  14:17 ⇒ 14:28 | Autor: Večernje novosti

Premijera filma Gordana Matića "Pucnji u Marseju"

Igrani film reditelja Gordana Matića "Pucnji u Marseju", za koji je napisao i scenario sa Vladimirom Andrićem, imaće svjetsku premijeru u glavnom programu Filmskog festivala u Herceg Novom, 5. avgusta.
Film "Pucnji u Marseju",  Gordana Matića (foto: Hercegnovski filmski festival) -
Film "Pucnji u Marseju", Gordana Matića (foto: Hercegnovski filmski festival)

Ovo ostvarenje baca novo svjetlo na tragičan događaj koji se zbio 9. oktobra 1934. godine - ubistvo kralja Aleksandra od Јugoslavije u francuskom gradu Marseju.

Film prati sudski proces saučesnicima Vlade Georgijeva Černozemskog, glavnog atentatora na jugoslovenskog monarha, i ministra spoljnih poslova Francuske Luja Bartua.

Glavni junaci su trojica optuženih - Zvonimir Pospišil, Mijo Kralj i Ivan Rajić - tužioci, advokati, sudije i svedoci događaja.

- Pored igrane rekonstrukcije suđenja i odabrane arhivske građe, u filmu su dramaturški važni elementi pseudo-dokumentarni deijlovi u kojima akteri događaja iz 1934, govoreći direktno u kameru, objašnjavaju atmosferu vremena i saznanja do kojih su naknadno došli - kaže reditelj i koscenarista Gordan Matić.

- Šta je pozadina ubistva? Šta nije smjelo da se govori u sudnici? Da li je Drugi svjetski rat zapravo počeo u Marseju? To su neki novi momenti o kojima se nije mnogo ili nije uopšte govorilo. Napravili smo istorijski dramu koja će, uvjeren sam, doprinijeti razjašnjenju nekih istorijskih nejasnoća, odgovoriti na razne teorije zavjere - naveo je Matić.

Scenario je napisan na osnovu originalnih sudskih transkripata iz Francuske, dok su pomenuti "lažni intervjui" sa svjedocima događaja nastali na osnovu arhive Stanislava Vinavera, koji je bio dopisnik sa suđenja. Film je, objašnjava Matić, i u tehničkom i žanrovskom smislu specifičan.

- "Pucnji u Marseju" pripadaju žanru koji se rijetko viđa kod nas, ali i u svijetu, to je tzv. mockumentary, odnosno, "lažni dokumentarac". Navodni intervjui sa svjedocima događaja u našem filmu su "lažno dokumentarni" i oni su snimani u boji, kao da ih pravimo u današnje vrijeme, dok je sve ono što se dešava u sudnici u crno-bijeloj tehnici - pojašnjava reditelj.

Film je snimljen sa skromnim budžetom i rekordnom brzinom - za šest dana!

- Mislim da je to najbrže snimljen cjelovečernji film. Nismo namjerno željeli da postavimo taj rekord, i zbog zdravlja to nikome ne preporučujem. Imali smo pet dana proba sa glumcima i novca za šest dana snimanja - otkriva on.

Glumačku ekipu čine Tihomir Stanić, Vladimir Aleksić, Svetozar Cvetković, Gordan Kičić, Strahinja Blažić, Đorđe Đoković, Nikola Šurbanović, Nikola Milojević, Vladan Živković...

Poslije Herceg Novog ovo ostvarenje biće prikazano na još nekoliko ljetnjih festivala u regionu, a domaću premijeru će imati na Festivalu u Nišu. Planirano je da u kina stigne 9. oktobra, na godišnjicu atentata.