latinica  ћирилица
05/08/2021 |  14:29 ⇒ 14:38 | Autor: TANЈUG

Grčka: Policijski čas i zabrana muzike na Zakintosu i Kritu

Grčka je danas uvela policijski čas i zabranila muziku na dva popularna turistička ostrva kako bi suzbila širenje virusa korona, izjavio je zamjenik grčkog ministra civilne zaštite.
Zakintos - Foto: TANЈUG
ZakintosFoto: TANЈUG

Najnovije mjere važe za ostrvo Zakintos u Јonskom moru, gdje je broj zaraženih uvećan za 69 odsto u odnosu na nedjelju dana ranije, i za Hanju, grad na zapadu Krita, gdje je broj novozaraženih porastao za 54 odsto.

Ograničenja uključuju noćni policijski čas i potpunu 24-časovnu zabranu muzike na svim mjestima za zabavu.

Mjere će stupiti na snagu sutra i trajaće do 13. avgusta, nakon preporuke komiteta stručnjaka za zarazne bolesti koji je savjetovao grčku vladu, prenosi agencija Rojters.

- Pozivamo stanovnike i turiste u ovim područjima da se dosljedno pridržavaju mjera za ograničavanje širenja virusa -saopštila je agencija civilne zaštite.

Grčka je u srijedu prijavila 2.856 infekcija virusa korona i 16 povezanih smrtnih slučajeva, čime se ukupan broj od prvog otkrivenog slučaja u februaru 2020. godine popeo na 503.885, odnosno 13.013.

Prošlog mjeseca, grčka ostrva u južnom Egejskom moru označena su tamnom crvenom bojom na virus korona mapi Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti nakon porasta infekcija, što znači da se ne savjetuju putovanja u taj region.

Grčka, koja pokušava da obnovi turistički sektor, koji je teško pogođen pandemijom korona virusa, bori se i sa talasom šumskih požara zbog dugotrajnog toplotnog talasa.