latinica  ћирилица
05/08/2021 |  14:29 | Autor: SRNA

Za šest godina optužnice protiv 612 lica, najviše ih je Srpske

Tužilaštvo BiH je u predmetima ratnih zločina od 2014. do 2020. godine podiglo optužnice u 263 predmeta protiv ukupno 612 osoba, a, kako su istakli, veći dio se odnosio na zvaničnike vojske, policije i političare iz Republike Srpske.
Sudija - Foto: ilustracija
SudijaFoto: ilustracija

- Iako Tužilaštvo BiH nema praksu nacionalnog prebrojavanja predmeta i optuženih, zbog neprimjerenih izjava pojedinih zvaničnika, možemo istaći da su se optužnice odnosile na počinioce ratnih zločina iz svih naroda i svih krajeva BiH, a veći dio odnosio se na zvaničnike vojske, policijskih struktura ili političke zvaničnike iz Republike Srpske - navedeno je u saopštenju.

Optužnicama su u periodu od 2014. do 2020. godine obuhvaćeni neki od, kako su naveli, najtežih ratnih zločina počinjeni na području Prijedora, Srebrenice, Doboja, Teslića, Zvornika, Brčkog, Vlasenice, Višegrada, Foče, Konjica, Orašja, Čapljine, Mostara, Sarajeva, Sanskog Mosta, Bugojna, Donjeg Vakufa, Novog Grada i drugih gradova širom BiH.

Iz Tužilaštva su naveli da je za ratne zločine ukupno optuženo 910 lica, te su istakli da je "rad u ovom periodu višestruko nadmašio ostvarene rezultate u prvih 10 godina rada Posebnog odjeljenja za ratne zločine".

Kako su naveli, od početka rada odjeljenja do danas, na osnovu optužnica Tužilaštva BiH, za krivična djela genocid, pomaganje u genocidu, ratni zločin i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava povezana sa dešavanjima u i oko Srebrenice u julu 1995. godine, ukupno 26 osoba osuđeno na pravosnažne zatvorske kazne u trajanju od oko 400 godina, suđenja protiv desetak optuženih su u toku, kao i veći broj istraga.

Na osnovu optužnica Tužilaštva BiH, od početka rada Posebnog odjeljenja za ratne zločine, izrečene su pravosnažne presude i zatvorske kazne u ukupnom trajanju od 3.218 godina zatvora, a procenat osuđujućih pravosnažnih presuda je oko 70 odsto.

U istragama Posebnog odjeljenja, kako se napominje, saslušano je više hiljada svjedoka, a na terenu su zaposleni Tužilaštva BiH učestvovali na nekoliko stotina procesa ekshumacija i traženja nestalih osoba, u svim krajevima BiH.

Takođe, po nalogu glavnog tužioca, izvršena je revizija posmrtnih ostataka u 12 kosturnica i mrtvačnica s ciljem identifikacije pronađenih posmrtnih ostataka i identifikacije nestalih osoba u cijeloj BiH.

Osim aktivnosti saradnje u regionu, iz Tužilaštva su naveli da su proveli na desetine aktivnosti sa partnerskim institucijama širom svijeta "s ciljem pronalaska i lociranja osumnjičenih za ratne zločine koji se od pravde skrivaju u zemljama Evrope i svijeta".

Napominju i da je "realizovan veliki broj izručenja osumnjičenih i optuženih iz svih krajeva Evrope i svijeta, najvećim brojem iz SAD, odakle je pravosuđu i Tužilaštvu BiH izručen veći broj osumnjičenih".

Iz Tužilaštva BiH su poručili da će "bez obzira na sve neprimjerene pritiske nastaviti raditi profesionalno i isto prema svima, u skladu sa Akcionim planom i obvezama iz Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina".