latinica  ћирилица
05/08/2021 |  15:04 | Autor: SRNA

UKC pruža veliku podršku dojiljama

Univerzitetski klinički centar /UKC/ Republike Srpske ističe važnost dojenja i napominje da UKC pruža veliku podršku dojiljama u Srpskoj, saopšteno je iz UKC-a povodom Međunarodne sedmica dojenja.
UKC Republike Srpske - Foto: RTRS
UKC Republike SrpskeFoto: RTRS

U saopštenju se podsjeća da je Klinika za ginekologiju i akušerstvo prije tri godine u okviru UNICEF-ovog projekta akreditovana kao "Bolnica-prijatelj beba".

Babica u Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC Srpske Gordana Bednaš rekla je da je dojenje temelj za psihički, fizički, imunološki i svaki drugi razvoj, dodajući da medicinsko osoblje već u prvom satu nakon poroda stavljaju bebu na majčinu dojku.

- To je vrlo važno, jer beba ostavlja svoj trag i miris na dojkama i ona ih kasnije traži. Mnogo je uspješnije dojenje otkako je uvedena praksa stavljanja bebe na dojku prvi sat nakon poroda - navela je Bednašova.

Ona je dodala da oba roditelja trebaju učestvovati, jer dok otac pomaže majci, beba se u tom periodu vezuje i uz oca.

Prema njenim riječima, prednosti dojenja su ogromne.

Svjetska alijansa za podršku dojenju inicirala je ovu kampanju kako bi se intenzivirale aktivnosti na zaštiti, promociji i podršci dojenju, a svake godine pažnja je usmjerena na različite teme od značaja za dojenje.

Majčino mlijeko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i djeteta do navršene druge godine, ne samo sastav, već je i količina mlijeka prilagođena uzrastu djeteta i njegovim potrebama i zato majčino mlijeko predstavlja standard ishrane, dodaje se u saopštenju.

Majčino mlijeko sadrži sve što je potrebno za fizički, psihički, socijalni, emocionalni i saznajni razvoj, razvoj svih čula /vid, miris, sluh, dodir, ukus/ i inteligencije, govora i jezika, i štiti od mnogih infekcija i alergija.

Međunarodne sedmica dojenja obilježava se od 1. do 7. avgusta, a u znaku je poruke "Zaštita dojenja: zajednička odgovornost".