latinica  ћирилица
05/08/2021 |  15:28 ⇒ 18:20 | Autor: SRNA

Vučić: Vodimo politiku budućnosti, ali nećemo zaboraviti stradanja Srba

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da Srbija vodi politiku budućnosti, ali da neće zaboraviti velika stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu i u ratu devedesetih godina prošlog vijeka.
Aleksandar Vučić (Foto: Instagram) -
Aleksandar Vučić (Foto: Instagram)

Komentarišući izjave najviših hrvatskih zvaničnika da Srbija vodu jalovu i politiku prošlosti, Vučić je istakao da se po rezultatima vidi ko vodi jalovu i politiku prošlosti.

- Što se tiče politike prošlosti i mi želimo najbolje i najbliže odnose sa Hrvatskom, ali takođe nećemo da zaboravimo ni Јadovno, ni Prebilovce, ni Јasenovac, a bogami ni "Oluju" ni "Bljesak", a nećemo ni da se stidimo naših žrtava, nećemo da se stidimo kolona izbjeglih ljudi, nedužnih i krivih samo zato što su Srbi. Naprotiv, tim ljudima se ponosimo - rekao je Vučić.

On je rekao da su Krajišnici u Srbiju donijeli svoje veliko srce i da i oni danas doprinose svim uspjesima Srbije.

- Ako je to politika prošlosti, oni to mogu da nazovu kako hoće, a ja to nazivam politikom odgovornosti i budućnosti, a ko vodi jalovu i politiku prošlosti - možemo da se uporedimo pred kraj godine pa da vidimo sve parametre i sve brojeve pa da ljudi u našim zemljama sami o tome prosuđuje - rekao je on.

Vučić je ponovio da je Srbija spremna na svaku vrstu razgovora, dogovora, saradnje sa Hrvatskom, bez uslovljavanja.

- Nemojte da nas tjerate da se izvinjavamo jer ste nam protjerali na stotine hiljade ljudi, jer to drugačija Srbija, nova Srbija, Srbija promijenjene političke generacije neće da prihvati - poručio je on.

Vučić je u osvrtu na jučerašnji sastanak sa predstavnicima vlasti i opozicije Republike Srpske, na kojem su bili i predstavnici opozicije iz Srbije, što je naišlo na prozivke u dijelu javnosti, rekao da je on zadovoljan sastankom, koji nije bio lak.

On je naglasio da je razlika između Saše Radulovića i Boška Obradovića ta što oni imaju Republiku Srpsku za temu kojom se bave i koja ih interesuju, dok druge to ne interesuje.

- Njih baš briga i za Republiku Srpsku i za Kosovo i Metohiju. Oni to i ne pominju. Ove ljude je to zanimalo i morali su da plate cijenu - rekao je on i dodao da je to tako kada sa druge strane imate tajkunske medije u koje je uloženo stotine miliona evra.

Vučić je upoznao javnost da će turska kompanija "Teklas" preuzeti 600 od 1.200 radnika, koji su u Vranju izgubili posao odlaskom "Geoksa" i najavio da će država iznaći model da finansijski pomogne svim onim koji su ostali bez posla.

On je zahvalio rukovodstvu "Teklasa" i najavio da će direktoru te kompanije zbog velike ljubavi i pomoći koju je iskazao prema Srbiji uručiti orden na Sretenje.