latinica  ћирилица
05/08/2021 |  16:37 ⇒ 16:40 | Autor: SRNA

"Tamburica fest" u Novom Sadu od 19. do 21. avgusta

Ovogodišnji "Tamburica fest", najveći festival tamburaške muzike u svijetu, biće održan od 19. do 21. avgusta u centru Novog Sada i na Petrovaradinskoj tvrđavi, saopšteno je iz "Tamburica festa".
Tamburica fest, Petrovaradin - Foto: Novosti.rs
Tamburica fest, PetrovaradinFoto: Novosti.rs

Učešće na tom festivalu ranije su potvrdili tamburaši iz Srbije, Turske, Hrvatske, Republike Srpske, Federacije BiH, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Brazila.

Za ljubitelje sjetnog tamburaškog zvuka, ali i novih, popularnih nota u tamburaškim aranžmanima, organizatori su pripremili bogat program.

Program je zasnovan na njegovanju tradicije i podsticaju na novo, savremeno stvaralaštvo u tamburaškoj muzici.

Festival će početi u četvrtak, 19. avgusta, u 18.00 časova, tradicionalnom promenadom fijakera "okićenih" tamburašima.

Promenada će ići od hotela "Novi Sad", preko kupališta "Štrand", a potom će doći u centar grada.

Uslijediće defile više od 100 tamburaša uz nastupe foklornih ansambala i kulturno-umjetničkih društava.

Oni će zatim, u baštama, u centralnim gradskim ulicama, muzicirati cijelo veče za sve znatiželjnike, Novosađane i goste grada.

Preostale dvije festivalske večeri biće održane u svjetskom središtu tamburaštva, drevnoj novosadskoj Petrovaradinskoj tvrđavi.

Očekuje se da će "Tamburica fest 2021" u petak, 20. avgusta, zvanično otvoriti turski ambasador u Srbiji Hami Aksoj, s obzirom na to da je ove godine zemlja prijatelj festivala Turska.

U takmičarskom dijelu, tamburice će "ukrstiti“ pet selekcionisanih orkestara, koji će se boriti za prestižnu titulu najbolje tamburaške bande "Tamburica festa".

Revijalni program "Festa" svojim nastupom obogatiće čuveni gitarista iz Sjeverne Makedonije Vlatko Stefanovski sa svojim triom.

Stefanovskog, miljenika novosadske publike, pratiće tamburaški orkestar "Velos", pobjednik "Tamburica festa" 2018. godine.