latinica  ћирилица
05/08/2021 |  16:53 ⇒ 17:20 | Autor: sputniknews.com

Rusija o pitanju Kosova: Složićemo se samo sa odlukom koja će odgovarati Srbima

Rukovodstvo nepriznatog Kosova nastavlja da sabotira dogovore o formiranju srpskih opština, izjavio je zamjenik direktora Odjeljenja za informacije i štampu MIP Rusije Aleksandar Bikantov.
Moskva, Rusija (Foto: Sputnik/Alexey Kudenko) -
Moskva, Rusija (Foto: Sputnik/Alexey Kudenko)

Kako kaže, Rusija očekuje od zapadnih zemalja objektivnu ocjenu tog pitanja.

- Očekujemo od zapadnih učesnika procesa objektivan i zahtjevan pristup procjeni primjene usaglašenih mjera od strane kosovsko-albanskog rukovodstva koje je vrlo selektivno u pogledu sopstvenih obaveza, koje su godinama samo na papiru, kao što je slučaj sa dogovorima da se, na primjer, formira zajednica srpskih opština na Kosmetu - rekao je on.

Kako je rekao, "Priština sabotira taj proces od 2013. godine bez jasne reakcije na svoje ponašanje od strane Brisela".

Diplomata je podsjetio da su 4. septembra 2020. godine u Vašingtonu zabilježene brojne obaveze rukovodstva Beograda i Prištine, među kojima je moratorijum na promovisanje kandidature od strane Prištine u međunarodnim organizacijama, kao i obustavu rada Beograda sa svjetskim prestonicama na povlačenju njihovog priznanja "nezavisnosti Kosova".

- Srpske vlasti ispunjavaju svoj dio dogovora, ako se to tako može nazvati - dodao je Bikantov.

Komentarišući medijske navode da 10 azijskih i afričkih zemalja trenutno razmatra mogućnost povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova, ruski diplomata je rekao:

- Ako se neki članovi međunarodne zajednice spremaju da preispitaju svoju raniju ishitrenu odluku o priznanju pravnog subjektiviteta tzv. Kosova, onda je riječ o suverenom izboru koji proizilazi iz trezvene analize situacije, uključujući i ponašanje Prištine - smatra on.

Bikantov je istakao da se zvanična Moskva zalaže za to da Beograd i Priština postignu održivu i obostrano prihvatljivu odluku na osnovu Rezulucije Savjeta bezbjednosti UN 1244.

- Ona mora da bude u skladu sa međunarodnim pravom i da dobije odobrenje SB UN, budući da je riječ o osiguravanju međunarodnog mira i bezbjednosti. Složićemo se samo sa onom odlukom koja će odgovarati samim Srbima. Namjeravamo da se pridržavamo tog stava i u budućnosti - zaključio je Bikantov.