latinica  ћирилица
05/08/2021 |  18:36 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Stradanje u "Oluji" obilježeno i u Banjaluci; Neophodno gajiti kulturu sjećanja (FOTO/VIDEO)

Ne smijemo zaboraviti sve ono što se dogodilo Srbima u "Oluji" zarad budućih generacija, poručeno je u Banjaluci sa obilježavanja 26 godina od stradanja Srba u zločinačkoj akciji hrvatske vojske i policije "Oluja" 1995. godine. Poručeno je i da je neophodno gajiti kulturu sjećanja da se greške ne bi ponovile i da je zloglasnom akcijom 1995. godine završen genocid nad Srbima u Hrvatskoj, koji je počeo 1941. godine.
Banjaluka: Parastos "Oluja" - Foto: RTRS
Banjaluka: Parastos "Oluja"Foto: RTRS

26 godina nakon egzodusa srpskog naroda sa svojih vjekovnih ognjišta u Republici Srpskoj Krajini, zločinačke akcije hrvatske vojske i policije i izbjegličke kolone prisjetio se Slobodan Perić. Svojim Krajišnicima je poručio da nikada ne smiju da zaborave taj dan i da buduće generacije treba da znaju istinu o stradanju Srba.

- Upravo je to poruka, da nikada ne zaborave ono što nam se desilo, i ako bude ikada prilika da se vrate tamo na naše prostore - naglasio je Slobodan Perić, izbjeglica iz Republike Srpske Krajine.

Za samo dva dana iz Republike Srpske Krajine protjerano je 250.000 Srba. Prema evidenciji "Veritasa", 1.877 Srba je poginulo i nestalo u toku i nakon tog pogroma. Spaljeno je više od 22.000 srpskih kuća, desetine crkava i sakralnih objekata.

– Kako je sve izgledalo, izgledalo je užasno, neizdrživo, ostali smo sami bez ikakve pomoći, bilo koje države Republike Srpske ili Srbije. Strašne žrtve, sada smo rasuti po cijelom svijetu i borimo se za vlastiti život, vlastiti opstanak, sami - priča Krsto Žarković, bivši komandant MUP-a Republike Srpske Krajine.

Polaganje vijenaca

Neophodno je gajiti kulturu sjećanja na stradanje srpskog naroda u zločinačkoj akciji hrvatske vojske i policije "Oluja" da se slične greške ne bi ponovile, poručeno je sa obilježavanja 26 godina od stradanja Srba u zločinačkoj akciji hrvatske vojske i policije "Oluja" 1995. godine.

- U prošlosti smo zaboravljali slične događaje, pa su nam se ponavljali. Ako gajimo kulturu sjećanja i ukoliko svaki pojedinac da svoj doprinos da se ne zaboravi šta nam se desilo, pretpostavljam da nam se u budućnosti ne mogu dogoditi greške koje smo činili do sada - istakao je Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas".

Obilježavanje u organizaciji "Veritasa" biće nastavljeno i sutra služenjem parastosa u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu. Program obilježavanja 26 godina od egzodusa srpskog naroda iz Republike Srpske Krajine završava se u subotu, 7. avgusta, služenjem parastosa i polaganjem vijenaca kod Spomen-krsta na Petrovačkoj cesti.