latinica  ћирилица
05/08/2021 |  19:09 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Vatrogasci snabdijevaju bilećka sela vodom (VIDEO)

Vatrogasne jedinice u Hercegovini, u ljetnim mjesecima, osim stalne pripravnosti u sezoni požara, angažovane su i za isporuke vode seoskim domaćinstvima. Riječ je o bezvodnim područjima u kojima je kišnica iz čatrnja već potrošena, a vode nema ni za potrebe domaćinstva, ni poljoprivredu. Zato bilećki vatrogasci ovih dana imaju pune ruke posla.
Vatrogasci - Foto: RTRS
VatrogasciFoto: RTRS

Na više od 40 stepeni -u mjestu Prijevor bunari su odavno presušili. To je samo jedno od brojnih bilećkih sela koje i ovo ljeto muku muči bez vode.

Zato je voda u ljetnim mjesecima u Bileći najtraženija roba. Za mještane bezvodnih područja ovakvo snabdijevanje jedini je način da dobiju vodu za domaćinstvo i stoku. Cisterna od dvanaest kubnih metara vode, seoskom domaćinstvu potraje svega dvadesetak dana. Košta trideset maraka plus troškovi za gorivo, a svaka peta cisterna je besplatna.

-Svako dvadeset dana dolazi cisterna, najviš trošimo na stoku, da dođe do Prijevora jedna košta 48 maraka, a i oni nam izađu u susret pa časte - priča Savo Aćimović iz Prijevora.

Vatrogasno društvo Bileća svakodnevno dobije na desetine zahtjeva i poziva za isporuku vode. Samo u mjesecu julu za mještane bilećkih sela isporučili su preko stotinu pedeset cisterni.

-Najugroženiji su Baljci jer je tamo i najviše stanovništa tamo tokom svakog dana ide bar pet tura...uglavnom odvezemo 10 do 15 tura, zavisi o udaljenosti imamo sela koja su daleka po 40 kilometara - kaže Radomir Radmilović, komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Bileća.

Sudeći prema prognozama meteorologa, vatrogasci će, pored stalne pripravnosti u sezoni požara, duži period biti angažovani i na dostavi vode. Najveću štetu, zasigurno će pretrpjeti poljoprivreda u bezvodnim područjima.