latinica  ћирилица
05/08/2021 |  19:12 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Memorijalna izložba o Prebilovcima - simbol stradanja Srba u NDH (VIDEO)

U atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu otvorena je memorijalna izložba povodom obilježavanja 80 godina od ustaškog masakra, počinjenog nad Srbima u Prebilovcima u Drugom svjetskom ratu. Prebilovci su simbol stradanja i mučeništva Srba u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, rečeno je na otvaranju postavke koja je nastala u saradnji Muzeja žrtava genocida i Narodnog muzeja u Beogradu.
Izložba - Prebilovci - Foto: RTRS
Izložba - PrebilovciFoto: RTRS

Kamerna postavka u Narodnom muzeju svjedoči o jednom od najmonstruoznijih zločina tokom Drugog svjetskog rata, kada su avgustu 1941. godine ustaše u Prebilovcima mučili, ubili i bacili u jame većinu žitelja.

- Od oko 1.000 žitelja Prebilovaca, u tih nekoliko avgustovskih dana stradalo je više od 800 njih, bezmalo sve žene, sva djeca, uključujući i bebe, uključujući i trudne žene. U pitanju je klasičan primer genocida, odnosno faze genocida koji je počinjen nad pripadnicima srpskog naroda na teritoriji NDH - naglasio je Dejan Ristić, v.d. direktora Muzeja žrtava genocida.

Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu, ističe da su kosti mučenika iz Pribilovaca u jamama ostale sve do 1990. godine. 

- Potom su oni bili bačeni u jame posle strašnih mučenja, i ostali tako u jamama sve do 1961. godine kada su te jame bile zabetonirane, da bi potom 1990. godine jame bile otvorene, njihove kosti, njihovi ostaci bili prenijeti - poručila je Borićeva.

Skromna po obimu, ali ne i značaju, postavka obuhvata fotografije Prebilovaca neposredno poslije Drugog svjetskog rata, iz vremena ekshumacije i sahrane posmrtnih ostataka žrtava, kao i eksponat sa posebnom pričom.

- To je prije svega stolica učiteljice iz Prebilovaca Stane Arnaut koja je bila među prvim žrtvama ustaškog pokolja u Prebilovcima. Ona je brutalno mučena, a potom još brutalnije ubijena, nakon čega su ubijeni đaci, veliki broj djece, žena, koji su pobacani u brojne jame širom okoline Prebilovaca - dodao je Ristić. 

Kosti prebilovačkih mučenika, položene u kriptu Spomen-crkve u Prebilovcima, ponovo su stradale 1992. godine kad su hrvatske ratne jedinice spalile selo, oskrnavile groblje i minirale crkvu. Ova postavka je doprinos njegovanju kulture sjećanja, podsjećajući zašto mnogi svrstavaju Prebilovce među četiri najstradalnija mjesta u svijetu tokom Drugog svjetskog rata.