latinica  ћирилица
05/08/2021 |  20:13 ⇒ 20:14 | Autor: SRNA

Matić: Deponija Prvča potencijalna masovna gobnica žrtava "Bljeska"

Izaslanik predsjednika Srbije za pitanja nestalih Veran Matić izjavio je da je deponija Prvča kod Nove Gradiške potencijalna masovna grobnica u koju je pokopano više od 100 ljudi ubijenih u akciji hrvatske vojske "Bljesak" u maju 1995. godine i da tu lokaciju treba istražiti.
"Bljesak" - Foto: RTRS
"Bljesak"Foto: RTRS

Matić kaže da je svjedok saradnik tužiocu za ratne zločine dao podatke kada se to dogodilo i šta se dogodilo, te da je pitanje ove lokacije pokrenuto na više mjesta.

- Zamolio sam da naša komisija za nestale od Međunarodnog crvenog krsta, koji ima ugovor sa Stejt departmentom, zatraži satelitske snimke tog mjesta - rekao je Matić i dodao da u MCK-u kažu da bez odobrenja Hrvatske to nije moguće.

Prema njegovim riječima, Srbija sada čeka saglasnost Hrvatske da MCK zatraži podatke iz Stejt departmenta.

On je naveo da je zastrašujući podatak da u EU postoji država članica u kojoj ima 36 grobnica, masovnih, jedinstvenih, koje nisu ekshumirane i da se na taj podatak koji je poznat godinama ne reaguje.

Matić je rekao za Tanjug da pored tih 36 grobnica, u Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu ima oko 900 tijela ubijenih tokom sukoba u Hrvatskoj koji nisu identifikovani.

On smatra da je neophodno da se u narednih godinu dana vidi sa hrvatskim vlastima u čemu je problem, jer srpska udruženja koja se bave nestalima tvrde da postoji velika baza DNK i da nema razloga da se ništa ne radi po pitanju identifacije nestalih.

Matić je naveo da će SNV insistirati da se istraži i potencijalna grobnica između Gline i Dvora na Uni, na kojoj je prostor od 20 sa 30 metara na kojem se, kako je rečeno, nalaze tjela.

On je ocijenio da sve što se dešavalo posljednjih godinu dana u Hrvatskoj, stav koji je SNV zauzeo i poruka koju je Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije sinoć na skupu u Busijama poslao predstavlja "snažno pruženu ruku pomirenja", te poručio da ne shvata zašto je neko ne bi prihvatio.