latinica  ћирилица
06/08/2021 |  07:56 | Autor: SRNA

Ćirilica mora da se zaštiti

Ćirilica mora da se zaštiti, ne smije se dozvoliti da se iz bilo kog razloga potiskuje iz srpskog jezika, rekao je predsjednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika u Srbiji Sreto Tanasić.
Srpski jezik - Foto: RTRS
Srpski jezikFoto: RTRS

Tanasić je naveo da ohrabruje to što se čulo od predstavnika Srba s obje strane Drine koji su, kako su naveli, dogovorili da do 15. septembra - Dana jedinstva, usvoje nacrte zakona o zaštiti i upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

- Vijest koju smo čuli ohrabruje. Danas se ne zna šta je službena upotreba srpskog jezika, gdje nužno da se upotrebljava, u kojim domenima - rekao je Tanasić za Glas Srpske.

Prema njegovim riječima, zakon treba da kaže gdje je potrebno upotrebljavati srpski standardni jezik, a postojanje druga dva naroda u Srpskoj ne bi smjelo uticati na to da Srbi izgube svoje pismo - ćirilicu.

- S obzirom na to da su u Srpskoj konstitutivna i druga dva naroda, potrebno je omogućiti njima da se služe latinicom bar u onoj mjeri u kojoj se u drugom entitetu omogućuje prisustvo ćirilice - rekao je Tanasić, koji je i dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Srpske.

U svakom slučaju, istakao je, ćirilica mora da se zaštiti, ali ne na štetu onih koji ćirilicu ne doživljavaju kao svoje pismo.