latinica  ћирилица
06/08/2021 |  09:30 ⇒ 11:16 | Autor: RTRS

Australija uvodi zabranu izlaska iz zemlje za sve državljane

Australijancima koji žive u inostranstvu biće zabranjeno da napuste zemlju jer je vlada proširila zabranu na granicama zbog kovida 19, potezom za koji neki stručnjaci kažu da nije u skladu sa Ustavom.
Sidnej  (Foto:opusteno.rs) -
Sidnej (Foto:opusteno.rs)

Australijska vlada je proširila zabranu australijskim građanima da napuštaju zemlju tako da su njom obuhvaćeni i oni koji žive u drugim državama.

Stručnjak za građansko pravo sa Univerziteta u Kanberi, Kim Rubenštajn, smatra da ta odluka nepravedno utiče na život Australijance koji su multikulturalnog porijekla i da bi mogla biti proglašena neustavnom.

Rubenštajn je za Gardijan rekla i da je australijska vlada zbog kovida 19 svojim građanima postavila neka od najoštrijih ograničenja na svijetu.

Trenutno je njenim državljanima i stalnim stanovnicima zabranjen izlazak iz zemlje i oni moraju podnijeti zahtjev za izuzeće koje se može odobriti, između ostalog, zbog posla, studiranja ili humanitarnih razloga.

Ministar zdravlja Greg Hant je 1. avgusta izmijenio zakonodavni instrument koji je uveo zabranu putovanja u inostranstvo i dodatno pooštrio pravila za australijske državljane ili stalne stanovnike.

Tako će od 11. avgusta čak i australijski državljani koji obično imaju prebivalište u drugoj zemlji morati da podnesu zahtjev za izuzeće da napuste zemlju, koji bi im se mogao odbiti.

Ministarstvo za spoljne poslove definiše nekoga kao "običnog rezidenta u drugoj zemlji" ako je u posljednjih 12 do 24 mjeseca više vremena proveo van Australije nego u državi.

Građani Australije koji žele da se vrate u zemlju i dalje moraju da se prijavljuju, pridržavaju mjera predviđenih za dolazak i plaćaju vlastiti hotelski karantin, a samo australijski državljani i stalni stanovnici prema važećim mjerama mogu ući u Australiju.