latinica  ћирилица
06/08/2021 |  10:06 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Prebilovci - mjesto ozdravljenja i vaskrsenja (FOTO/VIDEO)

Prebilovci i Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska obilježavaju 80 godina od stradanja prebilovačkih i donjohercegovačkih mučenika.
Prebilovci - Foto: RTRS
PrebilovciFoto: RTRS

U Hramu Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima, služena je sveta arhijerejska liturgija, uz prisustvo velikog broja vjernika iz svih krajeva, ne samo iz Hercegovine.

Potomci stradalih Prebilovčana, brojni Hercegovci, došli su iz svih krajeva svijeta da bi se pomolili mučenicima Prebilovačkim i prisjetili se monstruoznog stradanja više od 800 žitelja ovog sela i oko 4.000 Srba iz donje Hercegovine, koje su ustaše bacile u Šurmanačku i druge jame smrti.

Foto: RTRS

U Prebilovcima su 1941. godine stradale mahom žene, djeca i starci. Potom su 1992. ubijeni po drugi put kada su snage HVO-a minirale spomen kosturnicu sa posmrtnim ostacima izvađenim iz jama smrti nakon decenija mraka i ćutanja o tom monstruoznom zločinu.

Svetu arhijerejsku liturgiju služili su episkop zahumsko-hercegovački i primorske Dimitrije i episkop dizeldorfski i njemački Grigorije.

Foto: SRNA

Vladika Grigorije je rekao da su Prebilovci mjesto sveto, mjesto svijetlo, mjesto ozdravljenja i vaskrsenja, jer stoje na mučeničkim kostima.

Prebilovci nisu samo priča, kaže episkop Grigorije, nego događaj, i potvrda da nije važno vrijeme koje prođe kad ima vaskrsenja.

U sklopu obilježavanja 80 godina od stradanja Srba ovog kraja sinoć je u Prebilovcima promovisana knjiga " Stradanje čapljinskih Srba u prvom Svjetskom ratu" autora paroha čapljinskog Marka Gojačića, a održan je i istorijski čas o stradanjima u Drugom svjetskom ratu.