latinica  ћирилица
06/08/2021 |  11:05 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

U Novom Gradu obilježena godišnjica stradanja Srba u "Oluji" (FOTO/VIDEO)

U Novom Gradu obilježeno je 26 godina od stradanja Srba u Hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja", kada je protjerano više od 220.000 Srba iz Hrvatske, a pobijeno oko 2.000.
Novi Grad - obilježavanje "Oluje" - Foto: RTRS
Novi Grad - obilježavanje "Oluje"Foto: RTRS

U Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu služena je liturgija.

Na "Mostu spasa" na rijeci Uni prisluženo je svijeće, a sa mosta u vodu su spušteni vijenci.

Foto: RTRS

Obilježavanje je nastavljeno pomenom u Svodni kod Novog Grada, gdje je hrvatska avijacija gađala izbjegličku kolonu. Kod spomen-krsta položeni su vijenci.

Foto: RTRS

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra Veritas Savo Štrbac rekao je da su u hrvatskoj zločinačkoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" od ukupnog broja stradalih njih 65 odsto bili civili, te da je to bilo najveće stradanje Srba u Hrvatskoj i Јugoslaviji poslije Drugog svjetskog rata.

- Protjerano je oko 220.000 ljudi. To govori kakva je to operacija bila i šta oni slave kao dvostruki praznik, juče i preključe - rekao je Štrbac.

Foto: RTRS

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da je egzodus Srba iz Republike Srpske Krajine jedan od najtragičnijih i natužnijih događaja u novijoj istoriji.

- Nažalost, pokazalo se da, ako uz sebe imaš najače svjetske sile, možeš raditi šta hoćeš i nećeš odgovarati. U avgustu 1995. godine Hrvatska je napala Republiku Srpsku Krajinu sa vojnim kapacitetom koji je bio kao ukupno stanovništvo ove krajine. Vojska Republike Srpske Krajine nije imala šanse da se odbrani - rekao je Drljača.

Foto: RTRS

U avgustu 1995. godine "Most spasa" prešlo je 100.000 izbjeglica iz Republike Srpske Krajine, uglavnom sa područja Banije, Korduna i Like.