latinica  ћирилица
06/08/2021 |  11:42 ⇒ 12:34 | Autor: RTRS

Premijerno prikazan film "Ilindanski pokolji nad Srbima 1941. godine u Prijedoru" (VIDEO)

U Prijedoru je premijerno prikazan dokumentarni film "Ilindanski pokolji nad Srbima 1941. godine u Prijedoru". Riječ je o produkciji neformalne grupa građana "Samopoštovanje".
Iz filma "Ilindanski pokolji nad Srbima 1941. godine u Prijedoru" - Foto: RTRS
Iz filma "Ilindanski pokolji nad Srbima 1941. godine u Prijedoru"Foto: RTRS

U pokoljima od 31. jula do 2. avgusta 1941. godine hrvatski fašisti - ustaše, ubili su nekoliko desetina hiljada Srba širom Nezavisne Države Hrvatske. Samo u Prijedoru, za tri dana, ubijeno je 1.500 Srba.

- Strašni pokolji koji su se desili 1941. na čitavom području sreza Prijedor, posebno u gradu, u okolini Kozarca i okolini Ljubije, nisu još uvijek našli svoje mjesto u narodnom sjećanju. Mi smo dio mlade generacije Prijedorčana koja želi da se sve istine otkriju, da se sve zna kako bi, poznajući prošlost, mogli da gledamo budućnost sa realnim osnovama - istakao je istoričar Boris Radaković, član neformalne grupe "Samopoštovanje".

"Sampoštovanje" je neformalna grupa građana Prijedora, koja se okupila prošle godine. Ističu da su im uvjerenja zasnovana na pravoslavlju, nacionalizmu i tradiciji.

- Svoje slobodno vrijeme želimo da provodemo u borbi protiv srbofobije i autošovinizma, protiv falsifikovanja istorijskih činjenica i krađe srpske kulturne baštine - istakla je Anja Dukić, članica ove grupe.

Iz "Samopoštovanja" najavljuju da će dokumentarni film "Ilindanski pokolji nad Srbima u 1941. godine u Prijedoru" biti postavljen i na internet i biti dostupan besplatno.